Зошто е корисно да се јаде ананас секој ден? Докторка открива 3 клучни придобивки

Точка

15/04/2025

19:45

805

Големина на фонт

а а а

Ананасот е освежувачко тропско овошје кое, покрај својот сладок вкус и жива боја, содржи и моќен ензим наречен бромелаин.

Истражувањата покажуваат дека жолтата храна позитивно влијае на расположението, а ананасот речиси гарантира добро чувство. Според експертите, вреди да го вклучите во вашето дневно мени поради три значајни придобивки за организмот.

Време е за ананас

Ова сочно овошје е достапно цела година, но е највкусно токму сега – од март до јули. Тоа е совршен момент да го следите примерот на докторката Патриша Варакало и да го испробате нејзиниот еднонеделен експеримент со ананас – и да видите какви придобивки може да ви донесе неговото секојдневно консумирање.


Тајната е во бромелаинот

Докторката Варакало, општ лекар и остеопат, преку личен експеримент открила дека ананасот е многу повеќе од вкусна намирница. Неговите здравствени придобивки се бројни – од подобрување на варењето до намалување на воспаленија.

„Во текот на седум дена наоѓав креативни начини да го вклучам ананасот во оброците: го додавав во смути, го печев на скара и го комбинирав во салати,“ објаснува таа.

Дополнително, се консултирала со нутриционистката Џулија Зумпано од Кливленд за тоа како да го искористи максимумот од ензимот кој помага во разградување на храната.

Што содржи ананасот?

Во 100 грама ананас има:

• 60 калории

• 0,2 г масти

• 0,5 г протеини

• 14,1 г јаглехидрати

• 2 г растителни влакна


• 12 мг калциум

• 13,4 мг магнезиум

• 137 мг калиум

• 58,6 мг витамин Ц

Ананасот е одличен извор на витамин Ц, кој го зајакнува имунитетот, ја поттикнува продукцијата на колаген и ги штити клетките. Исто така, содржи повеќе од препорачаната дневна доза на магнезиум, важен за здрави коски и метаболизам.

Здравствени придобивки

Според Зумпано, ананасот има значајни здравствени ефекти:

• Подобрување на варењето

• Намалување на воспаленија

• Заздравување на ткивата и кожата

• Подобра контрола на телесната тежина

• Зголемување на енергијата и подобрување на мускулната функција

• Поддршка на здравјето на срцето


Што е со шеќерот?

Ананасот содржи 11,4 грама природен шеќер на 100 грама, што е помалку од банана (15,8 г) и јаболко (12,4 г). Тоа го прави соодветен избор за луѓе кои внимаваат на внесот на шеќер, доколку се јаде умерено.

Зумпано препорачува ананасот да се комбинира со здрави масти и протеини, како на пример:

• Половина шолја урда

• Половина чаша грчки јогурт

• Една лажица путер од јаткасти плодови

• Едно варено јајце

• 25 г сирење со ниска масленост

Како да го вклучите во исхраната?

Најдобро е да се јаде свеж или замрзнат ананас, додека конзервираниот треба да се избегнува поради додадени шеќери. Препорачаната дневна доза е половина шолја исецкан ананас – доволно за да ги добиете сите придобивки, без претерување.


Побалансирано варење и контрола на апетитот

„До крајот на неделата почувствував подобро варење и намален апетит,“ вели д-р Варакало.

Зумпано објаснува дека ананасот, поради високата содржина на вода, влакна и природни шеќери, може да помогне при губење тежина и регулирање на апетитот.

Поздрава кожа и побрзо заздравување

„Бев изненадена кога забележав дека кожата ми е похидрирана и посвежа,“ додава докторката.

Бромелаинот помага во намалување на отокот и болката, поддржувајќи го процесот на природно заздравување на телото.

Подобро закрепнување по вежбање

Поради своите антиинфламаторни својства, ананасот е одличен поинтензивни тренинзи.


„Го јадев како закуска по вежбање или во смути за обновување на мускулите. Следниот ден чувствував помалку болка и вкочанетост,“ вели д-р Варакало.

Дали има несакани ефекти?

За повеќето луѓе, ананасот е безбеден за секојдневна употреба. Сепак, поради природниот шеќер, треба да се јаде во умерени количини. Може да предизвика:

• Чувство на печење во устата

• Алергиски реакции (редок случај)

• Стомачни тегоби

Најважно е да го слушате вашето тело – и вашиот лекар. Ако добро реагирате на ананасот, тој може да биде вкусен и здрав додаток во вашата исхрана. Ако забележите непријатни реакции – заменете го со друго овошје.