Терминот „пескатаријанец“ е комбинација од зборовите „pesce“ (што значи риба на италијански) и „вегетаријанец“.
Според истражување од 2020 година, околу три проценти од возрасните во Америка се идентификуваат како пескатаријанци.
Ако се обидувате да се храните растително, но не можете целосно да го елиминирате месото, пескатаријанската диета може да биде добра опција за вас. Од практична перспектива, вели д-р Френк Ху, професор по исхрана и епидемиологија на Харвардската школа за јавно здравје, оваа диета е полесна за одржување на долг рок во споредба со строгата вегетаријанска диета.
Пескатаријанската диета е, всушност, вегетаријанска исхрана која вклучува морска храна. Луѓето кои се придржуваат кон оваа диета консумираат риба и морски плодови, но го избегнуваат црвеното месо и пилешкото месо. Причините за ваквиот избор може да бидат здравствени, еколошки, религиозни или лични.
Пескатаријанската исхрана главно вклучува:
• Зеленчук, овошје, житарки, мешунки, јаткасти плодови, семки, јајца и млечни производи.
• Риба и морски плодови како основен извор на протеини.
Што се избегнува?
• Црвено месо.
• Пилешко месо.
Здравствени придобивки
1. Намалување на ризикот од срцеви заболувања и дијабетес:
Со избегнување на црвеното и преработеното месо, се намалува ризикот од срцеви заболувања, дијабетес, па дури и некои видови рак.
2. Покривање на недостатоците од вегетаријанската диета:
Рибата е одличен извор на витамин Б12, железо, селен и цинк – хранливи материи кои тешко се добиваат во строгата вегетаријанска исхрана.
3. Придобивки за срцето и мозокот:
Масните риби (лосос, сардина, скуша) содржат омега-3 масни киселини, кои го подобруваат здравјето на срцето и мозокот. Истражувањата покажуваат дека луѓето кои јадат риба двапати неделно имаат помал ризик од мозочен удар и васкуларни заболувања на мозокот.
4. Подолг животен век:
Луѓето кои следат пескатаријанска диета живеат подолго и имаат помал ризик од заболувања како деменција или Паркинсонова болест во споредба со оние кои јадат месо или се стриктни вегетаријанци.
Потенцијални недостатоци
1. Жива во рибата:
Повеќето видови риби содржат траги од жива, што може да му наштети на нервниот систем. Најголеми концентрации има во поголемите риби како ајкула и сабјарка.
2. Еколошки предизвици:
Производството на риба создава помали емисии на стакленички гасови во споредба со месото. Сепак, прекумерниот риболов и неетичкото управување со индустријата може да имаат негативно влијание врз животната средина.
Како да изберете риба?
• Фокусирајте се на помали риби: Сардините, ракчињата и школките имаат помало влијание врз животната средина и помалку загадувачи.
• Барајте транспарентност: Купувајте риба која е одржливо произведена и од продавници кои ги прикажуваат деталите за потеклото.
Пескатаријанската диета е практичен начин да го подобрите вашето здравје, да го заштитите срцето и мозокот и истовремено да го намалите влијанието врз животната средина. Сепак, клучно е да избирате квалитетни извори на риба и да ја балансирате исхраната со доволно растителни јадења.