Малите, но силни залаци се преполни со витамини, минерали и здрави масти кои позитивно влијаат на вашиот мозок, срце, кожа и имунитет. Меѓу нив, пет видови се издвојуваат кои имаат особено благотворно делуваат на телото.
Ако сакате да го подобрите вашето здравје и да внесувате повеќе хранливи материи во вашата исхрана, јаткастите плодови се одличен избор. Можете да ги грицкате како закуска, да ги додадете во вашите омилени задоволства или да ги користите во готвењето. Сепак, пет видови се издвојуваат особено по нивните корисни ефекти врз телото.
Оревите, ф’стаците, лешниците, бадемите и индиските ореви се богати со витамини и минерали кои позитивно влијаат на здравјето, пишува „Healthline“. Нивните придобивки се многубројни – од зајакнување на имунолошкиот систем до подобрување на изгледот на кожата и косата.
• Ореви – тие се вистински сојузници на здравјето на мозокот! Тие се богати со омега-3 масни киселини, кои го намалуваат воспалението и ја подобруваат когнитивната функција.
• Ф’стаците – се полни со витамини Б6, Б1 и бакар, а овие хранливи материи се познати по тоа што го поттикнуваат растот на косата и ја подобруваат циркулацијата.
• Лешници – го штитат срцето благодарение на витаминот Е и бакарот, кои помагаат во одржување на здрави крвни садови.
• Бадеми – содржат антиоксиданси кои помагаат во борбата против стареењето на кожата и одржување на младешки изглед.
• Индискиот орев – богат е со фосфор и витамин К, кои ги зајакнуваат коските и го подобруваат квалитетот на сонот.
Како да ги консумирате?
Освен што можат да ги јадат сирови, јаткастите плодови одлично се комбинираат со јогурт и гранола, а одлично делуваат и како крцкав додаток во салатите.
И ако барате повеќе здрави алтернативи, не заборавајте за кикирики, макадамија и бразилски ореви, кои исто така се богати со витамини и минерали.