Ниту еден ручек во Југославија не можел да се замисли без супа: Луѓето „пукале“ од здравје, а докторка открива и зошто

Точка

24/01/2025

09:16

6.641

Големина на фонт

а а а

Многу луѓе уште од детството стекнале иста навика – јадат супа секој ден. Но, во последно време, лекарите дебатираат за придобивките од првите оброци. Во Југославија, ниту еден ручек не можел да помине без супа, која секогаш се служела пред главното јадење.

Нашите постари верувале дека поради тоа се „здрави како дрен“. Исто така, се верувало дека супата е одлична за настинки, бидејќи го зголемува имунитетот и го зајакнува организмот.


Гастроентерологот Екатерина Кашук објаснила кои супи може да се јадат редовно. Но, дали е тоа неопходно?

Докторката забележала дека супата е јадење кое добро се апсорбира од човечкото тело. Содржи влакна, омекнати протеини, термички обработен зеленчук, кој, за разлика од свежиот не предизвикува надуеност. Ова е причината поради која супите од памтивек се сметаат за здрави, а сега лекарите им ги препишуваат на пациентите за да закрепнат од болести.

Супата помага да се „измами“ телото и да се продолжи чувството на ситост. Течниот оброк го исполнува желудникот, влакната ја забавуваат стапката на апсорпција на гликоза во крвта. Покрај тоа, многу витамини и минерали остануваат во супите.


Меѓутоа, гастроентерологот советува да не се принудувате да јадете супа секој ден. Поради ова нема да добиете гастритис, тоа е мит. Инаку, доволно е да ја сервирате супата само 2-4 пати неделно. Сè разбира, не сите супи се добри. Акцентот треба да се стави на оние кои се варат во лесна чорба од зеленчук (истовремено и печурки), риба, пилешко, зајачко или посно говедско месо. Супата мора да има многу зеленчук. Месото не е задолжителна состојка – подобро е да се заменат сите животински производи со растителни аналози (грав, наут, леќа).


Многу поретко, Екатерина Кашук советувала да јадете јадења кои вклучуваат павлака, сланина, чадено месо, брашно и масно месо.

„И, секако, не треба да се занесувате со инстант супи и коцки од бујон, кои содржат големи количини сол и конзерванси“, додала докторката во интервју за „Известија“.