Револуционерен потег во "Lamborghini": Воведуваат скратена работна недела, а работниците ќе земаат и поголема плата

Точка

10/12/2023

15:29

5.651

Големина на фонт

а а а

По историскиот договор, "Lamborghini" воведува 4-дневна работна недела, зголемувајќи ги платите и задоволството на работниците во исто време.

"Lamborghini" и неговите синдикати објавија револуционерен договор на почетокот на неделата со кој се воведува четиридневна работна недела за вработените во индустријата за производство на автомобили.

Синдикатите го поздравија како „историски“ договорот, што претставува преседан во европскиот автомобилски сектор со намалување на работното време без намалување на платите. Наместо тоа, работниците ќе добијат покачување на платите во јануари 2024 година заедно со еднократен бонус од 1.082 долари.


Работете помалку и работете подобро, тоа е принципот на кој се воделе овие преговори и е дел од сеопфатното објаснување, велат од синдикатите FIOM и FIM-CISL.

Според новиот договор, продукцискиот персонал ќе работи 31 ден помалку годишно, пишува порталот "Road & Track". Потегот кон пократка работна недела го става "Lamborghini" на исто ниво со другите европски компании како што се "Intesa Sanpaolo" и "EssilorLuxottica", кои неодамна усвоија слични мерки.


Од друга страна, ваквиот потег не е ексклузивен само за Европската унија, бидејќи британските компании кои ја усвоија скратената работна недела известуваат за подобрување на продуктивноста, задржување на работните места и зголемување на стапката на вработеност, како и намалено боледување.

Сепак, напорите за спроведување на намаленото работно време во автомобилската индустрија се соочија со отпор од големите играчи како "Ford", "General Motors" и "Stelantis", додека другите синдикати не беа во можност да обезбедат одобрение за промената.
Спонзорирани линкови

Маркетинг