Дали сте знаеле дека ракот на белите дробови е поврзан со исхраната? Еве што ги храни клетките на туморот

Точка

24/03/2025

16:15

3.989

Големина на фонт

а а а

Нова студија на истражувачите од Универзитетот во Флорида сугерира дека нездравите навики во исхраната можат да придонесат за развој на рак на белите дробови.

Истражувањата покажале дека исхраната богата со масти и шеќери ја поттикнува акумулацијата на гликоген во ткивото на белите дробови. Гликогенот е форма на гликоза која се складира во телото и која клетките на ракот ја користат како извор на енергија. Научниците го опишуваат овој феномен како „џиновско лижавче за клетките на ракот со сладок вкус“.

Шеќер и масти - гориво за клетките на ракот

„Ракот на белите дробови традиционално не се смета за болест поврзана со исхраната“, објаснува Рамон Сан, професор и директор на Центарот за напредни биомолекуларни истражувања на Универзитетот во Флорида. Додека влијанието на исхраната врз ракот на панкреасот и црниот дроб е добро познато, нејзината улога во развојот на ракот на белите дробови ретко се истражува.


Врската помеѓу гликогенот и агресивните тумори

Истражувачите анализирале примероци од ткиво на пациенти со рак на белите дробови и откриле дека аденокарциномите – вид рак кој започнува во секреторните клетки на белите дробови и сочинува дури 40% од сите дијагнози на рак на белите дробови – содржат значително повисоки нивоа на гликоген во споредба со здравото ткиво на белите дробови и други видови на рак на белите дробови.

Зголемените нивоа на гликоген се поврзани со поагресивни форми на рак и пониски стапки на преживување на пациентите.

За дополнително да ги потврдат резултатите, истражувачите спроведоа експерименти на генетски модифицирани глувци со изменет метаболизам на гликоген.

Кај глувците на кои им бил отстранет ензимот лафорин, кој е клучен за регулација на гликогенот, забележана е зголемена акумулација на оваа супстанца. Кога биле хранети со сируп од пченка со висока фруктоза и пченкарно масло, развиле поголем број на висококвалитетни тумори.


Спротивно на тоа, истражувачите откриле дека растот на туморите бил значително намален кога бил отстранет генот на гликоген синтаза, одговорен за производството на гликоген. Ова претставува силен доказ дека акумулацијата на гликоген игра клучна улога во развојот на аденокарциномот на белите дробови.

Западната исхрана како фактор на ризик

Западната исхрана, која се карактеризира со големи количини на преработена храна, рафинирани житарки, црвено месо, засладени пијалоци и нездрави масти, како и ниска содржина на овошје, зеленчук и влакна, создава услови кои го прават ткивото на белите дробови поподложно на агресивен раст на рак.

„Во долгорочната борба против ракот, треба да се спроведе стратегија слична на кампањите против пушењето, зголемување на јавната свест и спроведување насочени акции кои поттикнуваат поздрави навики во исхраната како клучен дел од превенцијата на болестите“, нагласува Рамон Сан.


Здравиот начин на живот како превенција

Покрај новите терапии кои веќе се насочени кон регулација на гликогенот, експертите советуваат и превентивни мерки.

„Урамнотежената исхрана богата со хранливи материи, особено антиоксиданси, редовната физичка активност и намалувањето на внесот на алкохол се суштински стратегии за долгорочно здравје“, додава Метју Гентри, професор по биохемија и молекуларна биологија на Универзитетот во Флорида.