Одбери категорија:

Душко Чифлиганец: Во Дубаи постои една политичка партија – бизнисот

Дубаи те поттикнува да размислуваш „на големо“- вели Душко Чифлиганец. Тој студирал таму Економија и бизнис. Покрај тоа што е насочен кон градежништвото како семеен бизнис, мошне посветено работи и на бизнисот во Дубаи.

Прочитај повеќе

Љубица Пендароска е една од 50-те најуспешни жени за сајбер-безбедност во Европа

„Mе заинтригираа неколку случаи на Европскиот суд во кои се работеше за дистинкција помеѓу она што е јавен интерес и интересно за јавноста, во контекст на објавување податоци за функционери или познати личности. И зачекорив во тоа поле, кое, тогаш го бележеше својот зародиш кај нас“-раскажува една од 50-те најуспешни жени во сајбер безбедноста за 2019-та Љубица Пендароска за Точка.

Прочитај повеќе

Роберт Тодоровски: Кликни Јади кампања со намалена цена за достава и нова опција “подигни сам”

Градењето на успешен бизнис подразбира иновативност, напорна работа и добар тим. „Кликни Јади“ е сервис кој се претстави на нашиот пазар како пионер, а потоа со брзина на светлината почна успешно да се препознава меѓу потрошувачите како бренд. Во ова брзо време, време на дигитализација, успешниот бизнис го прави одличниот тим зад себе, упорната работа, посветеност, и секако брзината на достава.

Прочитај повеќе

Интервју со Анита Никова Бундовски – МАСИТ и Филип Петровски - Data Masters

Анита Никова Бундовски, Извршен директор на МАСИТ, дел од ИКТ индустријата во Северна Македонија и регионот скоро 15 години, главен организатор на конференцијата на МАСИТ, Data as an asset (www.seeita.org).

Прочитај повеќе

Нови дестинации, постојани промени и авантури, дознајте повеќе за животот на Азра Меќич, стујардеса во Saudia Airlines

Азра Меќич е 24 годишна девојка од Скопје, и веќе година дена работи во Saudia Airlines. Ја сака својата работа, авантурите, позитивните искуства и сите предности кои ги ужива како стујардеса работејќи во една од најголемите авиокомпании во светот.

Прочитај повеќе

Успешна приказна на Александра Стојановска: „Знаењето кое ми помогна да се изградам како професионалец“

Наша денешна соговорничка е Александра Стојановска, кај пријателите позната како Саша. Нејзината лична приказна е уште еден убав пример за успешна приказна која може да мотивира и инспирира.

Прочитај повеќе

За една година македонските граѓани потрошиле 134 милиони евра на онлајн купување

Македонските граѓани потрошиле за 22% повеќе минатата година од претходната на онлајн купување. Додека странците потрошиле 5 милиони евра кон домашни е-продавници. Најмногу пари се трошат на спортска опрема и облека, електронска опрема, производи за домаќинството. Се менува трендот, се повеќе се купуваат домашни производи. Онлајн потрошувачите ги користат Групер попустите кои изнесуваат и о 90 %, а поради популарноста се проширува и на Косово.

Прочитај повеќе

Панајотис Колокатис: Семејството Parkland Hospitality Group постојано расте

„Ги охрабрувам моите луѓе да ги прават работите на различен начин, да бидат секогаш љубопитни и да не се плашат од предизвици“.

Прочитај повеќе

Васко Илиевски, претседател на АСОМ: Ако се донесе предлог законот за игри на среќа може да останат без работа околу 7.000 луѓе

Преку високите даноци кои ги плаќа, индустријата на игрите на среќа придонесува со вкупно една четвртина милијарди евра во држаниот буџет или високи 4% удел во бруто-домашниот производ, вели Васко Илиевски.

Прочитај повеќе

Силвија Митевска: На гости кај Обама

Обама е исклучително харизматичен лидер. Но, и тој доцни како нашите политичари и тоа понекогаш и повеќе од час. Белата куќа имала минималното обезбедување при влезот, барем додека тој беше првиот човек на САД. Дозволено било фотографирање насекаде со мобилни телефони.

Прочитај повеќе

Мартина Димоска: Несекојдневно искуство во НАСА

Во 2017 година, од 6ти до 8ми Ноември Мартина Димоска од Кичево присуствуваше на Обука за Радиација во NASA Ames Истражувачкиот Центар. На обуката NASA Invitation Only, биле поделени во тимови, а таа работела во Deep Space Radiation тимот.

Прочитај повеќе

Кои се најкупуваните производи и услуги на Black Friday?

Одлична можност да се купат потребните производи и услуги на попуст и до 70%. „Празник“ за оние кои се опседнати со купување, но и за оние кои реално имаат потреба, а не можат да си ги дозволат по реалната цена на производите и услугите. За помалку пари, повеќе производи. За еден ден потрошувачката беше еднаква на еден месец во обични денови.

Прочитај повеќе

Јордан Димитровски од AITONIX: Успехот е резултат на амбиција, правилно поставени цели и желба за нови знаења

AITONIX е целосно македонска компанија, која за 18 години од мала фирма се претвори во лидер на IT пазарот и веќе 3 години е дел од 200 најуспешни компании во Македонија. Претходно, компанијата го носеше името TDK Computers, а во март 2018-та се ребрендираше и го претстави своето ново име, изглед и цели.

Прочитај повеќе

Канцијани: Промовирајте ја Македонија како земја со поголем родов баланс, по тоа се издвојува од другите

Централно Европската Иницијатива (ЦЕИ) по вторпат годинава ја поддржа регионалната конференција Жени во Енергетиката 2018 (WIN 2018), која се одржа минатиот месец во Скопје.

Прочитај повеќе