Многу намирници од кујната, како туна, сардина, пченка, но и храна како ананас и кајсии за правење десерти, доаѓаат во конзерви.
Меѓутоа, постојат детали на конзервата на кои треба да обрнете внимание пред без размислување да ја отворите и да ги додадете состојките во вашиот оброк.
Иако знаеме дека конзервираната храна има долг рок на траење, Пол Џексон, експертот од компанијата „NCR Buisiness Waste“ ги советува потрошувачите внимателно да ја прегледаат секоја конзерва, укажувајќи на три клучни предупредувачки знаци.
Можеби ќе ве изненади што сè зависи од обликот на лименката – нешто што е лесно да се предвиди при складирање на купената храна.
Добро обрнете внимание на овие работи, тие можат да бидат опасни по вашето здравје
„Храната од конзерва со плитка вдлабнатина генерално е безбедна за јадење ако нема други знаци на оштетување, но длабоките вдлабнатини се сериозен предупредувачки знак. Таквите вдлабнатини може да го нарушат затворањето на конзервата, дозволувајќи им на бактериите да влезат и да ја расипат содржината. Секогаш проверувајте ја конзервата дали има подлабока вдлабнатина пред да ја јадете нејзината содржина.“
Како што сугерира Џексон, поголемите вдлабнатини кои значително го менуваат обликот на лименката треба да се сфатат многу сериозно. Микропукнатините кои можат да се појават на овој начин понекогаш дозволуваат бактериите да се развијат по должината на рабовите, што може да доведе до ботулизам доколку се проголтаат. Оваа ретка, но сериозна болест се јавува кога бактериите произведуваат токсин кој го напаѓа нервниот систем. Симптомите обично вклучуваат спуштени очни капаци, отежнато дишење и заматен вид, поради мускулна слабост низ целото тело. Без третман, „NHS“ на Велика Британија предупредува дека ботулизмот може да предизвика парализа која се шири од глава до пети, а состојбата може да биде опасна по живот.
Освен несаканите вдлабнатини, други јасни знаци дека конзервираната храна не треба да заврши на вашата чинија се ’рѓата и обликот на невообичаено надуена конзерва. И двете може да укажуваат на сличен ризик од бактериски раст.
„’Рѓата на конзервата е загрижувачка бидејќи може да го ослабне металот и да ја загади содржината. Дури и малите траги од ’рѓа може да укажат дека храната внатре веќе не е безбедна за јадење. Видно надуената конзерва е јасен знак за опасност. Ова обично се должи на акумулацијата на гасови предизвикани од бактериска активност во конзервата, што покажува дека храната е расипана и не е безбедна за јадење. Таквите конзерви веднаш фрлете ги, со цел да намалите ризик од труење.
Ако од конзервата истекува течност кога се отвора, тоа може да биде и резултат на акумулирани гасови поради растот на микробите, што укажува на расипување. Ова не само што влијае на вкусот и квалитетот на храната, туку може да претставува и сериозен ризик по здравјето – затоа бидете внимателни“.
Речиси секој греши кога чува ваква храна, но еве еден вистински совет
За да се избегнат овие ризици, се препорачува соодветно складирање на конзервирана храна. Иако ова може да изгледа очигледно, постојат неколку фактори кои често се занемаруваат, а што треба да се имаат на ум. На пример, генерално не се препорачува чување конзерви во ормарчето над или во близина на мијалникот. Иако може да изгледа како ладно и суво место, влажноста и флуктуирачките температури во близина на мијалникот може да го забрзаат расипувањето и да го скратат рокот на траење.
„Екстремно ниските температури може да предизвикаат пукање на конзервата, што може да доведе до навлегување на воздух и влага, а потоа и до ’рѓа и можна контаминација. Чувањето на конзервирана храна во стабилни, умерени услови помага да се продолжи нејзиниот рок на траење и безбедноста. Намирниците со висока киселина, како што се доматите, генерално го задржуваат својот квалитет околу 18 месеци по истекот на рокот на траење, токму поради киселините кои помагаат во зачувување. Наспроти тоа, нискокиселинските намирници, како што се месото и зеленчукот, може да останат свежи две до пет години по истекот на рокот, под услов да се чуваат правилно“.
Секогаш користете здрав разум и бидете претпазливи. Ако се сомневате, подобро е да ја фрлите конзервата отколку да ризикувате. Запомнете, безбедноста на храната секогаш треба да биде на прво место за да се спречат здравствените ризици.