7 популарни суплементи кои имаат скриени опасности: Претераниот витамин Д ги оштетува бубрезите, а вишокот на калциум се наталожува во артериите

Точка

19/03/2025

10:00

1.392

Големина на фонт

а а а

Здраво или ризично? Еве што треба да знаете за можните несакани ефекти пред да започнете со употреба на витамински, минерални или билни таблети.

Кога станува збор за суплементите, толку многу се зборува за нивните потенцијални придобивки што понекогаш е тешко да се разликува факт од фикција. Иако е вистина дека витамините и минералите се од суштинско значење за здравјето, не е точно дека нивната употреба во форма на таблети, капсули или прашок - особено во мегадози - е неопходна или без ризик, пренесува Everydayhealth.

Прво, додатоците во исхраната понекогаш можат да влијаат еден на друг, како и на лекови без рецепт (OTC) и лекови на рецепт. Дополнително, за разлика од лековите, Американската агенција за храна и лекови (ФДА) не е овластена да ја прегледува безбедноста и ефикасноста на додатоците во исхраната пред да бидат ставени на пазарот. На производителите им останува да се погрижат нивните производи да бидат без загадувачи и нечистотии, правилно етикетирани и да содржат она што го тврдат. Со други зборови, регулирањето на додатоците во исхраната е значително помалку строго отколку за лековите на рецепт или без рецепт.

Во март 2023 година, ФДА го претстави новиот Директориум на состојки за додатоци во исхраната, веб-страница дизајнирана да ѝ помогне на јавноста да остане информирана за состојките што се користат во додатоците.

Според ФДА, повеќе од половина од Американците секојдневно користат билни или други додатоци во исхраната, а извештајот на Грандвју Рисрч наведува дека пазарот на додатоци бил проценет на 151,9 милијарди долари во 2021 година.


Ако се користат правилно, некои додатоци можат да го подобрат вашето здравје, но други можат да бидат неефикасни, па дури и штетни.

На пример, систематски преглед објавен во август 2019 година во Annals of Internal Medicine ги анализираше потенцијалните ефекти на додатоците во исхраната врз кардиоваскуларното здравје, особено срцевиот и мозочниот удар, и откри дека само омега-3 масните киселини и фолната киселина покажале позитивни ефекти. Истото важи и за промените во исхраната, освен за исхраната со малку сол.

Друго истражување, објавено истата година, кое вклучувало самопријавени навики за исхрана на група Американци, го поврзува дневниот внес на повеќе од 1.000 милиграми калциум со поголем ризик од смрт од рак (иако Националниот институт за рак забележува дека други студии сугерираат поинаку). Дополнително, податоците покажале дека луѓето кои земале соодветни количини на магнезиум, цинк и витамини А и К имале помал ризик од смрт - но само ако овие хранливи материи ги добивале од храна, а не преку додатоци.

„Купувачи, внимавајте“, предупредува д-р Џоан Мунсон, шеф на превентивна медицина во болницата Бригам и Женска болница во Бостон:

• Многу суплементи на пазарот не се ригорозно тестирани. И многумина носат неосновани здравствени тврдења.

Овие 7 популарни додатоци треба да се користат со претпазливост, а еве зошто:


Витамин Д: Претераната употреба може да ги оштети бубрезите

Витаминот Д е важен за апсорпцијата на калциум и здравјето на коските, но вишокот може да доведе до здравствени проблеми како болки во мускулите, камења во бубрезите и зголемен ризик од срцеви и мозочни удари. Секогаш е најдобро да се добива витамин Д природно, преку сонце или храна.

Кантарион: Избегнувајте интеракции со лекови

Кантарионот може да биде ефикасен во лекувањето на депресија, но има голем број опасни интеракции со лекови. Може да ја намали ефикасноста на антидепресивите, разредувачите на крв и контрацептивите.

Калциум: Вишокот може да се наталожи во артериите

Прекумерниот калциум може да доведе до атеросклероза и зголемен ризик од срцеви заболувања. Истражувањата покажуваат дека суплементите можат да ги зголемат наслагите на калциум во артериите, што не е пожелно. Затоа, подобро е да се внесува калциум преку храна, а не преку суплементи.


Недостатокот на калциум (хипокалцемија) може да се открие преку рутински тестови на крвта. Ако имате ниски нивоа на калциум и покрај адекватен внес на храна, вашиот лекар може да ви препише калциумски додаток.

НИХ препорачува 1.000 mg калциум дневно за жени на возраст од 19 до 50 години и 1.200 mg за жени од 51 и постари. За мажи од 19 до 70 години, препораката е 1.000 mg дневно, а за мажи над 71 година 1.200 mg. Изворите на калциум вклучуваат обичен јогурт со малку маснотии, тофу, млеко без маснотии, сирење и збогатени житарки и сокови.

Мултивитамини и мултиминерали: не се замена за здрава исхрана

Иако многу луѓе земаат мултивитамини, истражувањата се мешаат кога се работи за нивните придобивки. Мултивитамините не можат да ја заменат здравата исхрана, но можат да бидат корисни за луѓето со одредени здравствени проблеми.

Рибино масло: Изберете риба или ленено семе

Рибиното масло, иако промовирано за намалување на срцевите заболувања, се покажало неефикасно во многу студии. За оптимално здравје, подобро е да се добиваат омега-3 масните киселини од храна како риба или ленено семе.


Кафе: Прекумерната употреба може да го оштети вашиот црн дроб

Кафе е растение кое во концентрирани форми се користи за лекување на анксиозност, но пиењето премногу кафе или прекумерната консумација може да доведе до сериозно оштетување на црниот дроб, вклучувајќи хепатитис, цироза и откажување на црниот дроб. Според НИХ, ФДА предупредува дека луѓето, особено оние со заболувања на црниот дроб или оние кои земаат лекови кои може да влијаат на црниот дроб, треба да се консултираат со лекар пред употреба на кава. Дополнително, Националниот центар за комплементарно и интегративно здравје известува дека прекумерната употреба на кафе може да биде поврзана со проблеми со срцето и иритација на очите.

Изолат од соја: Бидете внимателни со естрогенот

Тофу, темпе и млеко од соја се добри растителни извори на протеини, влакна и други важни хранливи материи. Некои жени земаат соја во форма на додаток, бидејќи растението содржи соединенија слични на естроген, наречени изофлавони, кои се сметаат за корисни за ублажување на симптомите на менопауза. Сепак, некои здравствени експерти се загрижени дека изофлавоните во соевите додатоци може да го зголемат ризикот од рак на дојка.

Добрата вест е дека големите човечки студии не покажале зголемен ризик од рак на дојка од консумирање на храна од соја, како што се тофу и едамам, ако се јадат во умерени количини.