Научниците развија е-Вкус, електронски јазик кој може да ги повторува основните вкусови, но се бори со сложените вкусови и сензорни фактори како мирисот. Уредот може да мери сладост, киселост, горчина, соленост и умами.
Научниците од Универзитетот во Охајо направија значаен чекор кон технологијата која може да го „чувствува“ вкусот на луѓето. Нивниот уред, наречен e-Taste, овозможува анализа на основните вкусови како солено, слатко, кисело и горчливо, но иако ветува, сè уште не е во состојба да ги симулира сите сложености на човечкото искуство на храната, особено мирисните компоненти кои го сочинуваат целокупното искуство на вкусот.
Како функционира системот e-Taste
Тим на истражувачи од Универзитетот во Охајо дизајнираше уред кој ги анализира хемиските компоненти на храната и ги користи за репродукција на вкусот. За основните вкусови се користат специфични хемиски соединенија: натриум хлорид за солено, лимонска киселина за кисело, гликоза за слатко и магнезиум хлорид за горчливо, сите клучни компоненти кои веќе го сочинуваат најголемиот дел од храната што ја консумираме секој ден.
Петте основни вкусови откриени од системот покриваат широк опсег на она што го јадеме секој ден, рече водечкиот истражувач. Неговото истражување неодамна беше објавено во престижното Science Advances, поттикнувајќи надежи дека таквите уреди би можеле значително да влијаат на начинот на кој го разбираме и комуницираме вкусот на храната.
Во срцето на системот се сензори кои детектираат хемиски елементи во храната и ги претвораат во дигитални податоци. Овие податоци контролираат пумпа која испорачува хидрогел со вкус преку цевка под јазикот на корисникот, овозможувајќи чувство за вкус.
Тестирање и ограничувања
Иако технологијата изгледа ветувачка, постојат значителни ограничувања. Тестовите покажаа дека уредот може точно да ги анализира основните вкусови во повеќето случаи. На пример, 70 проценти од учесниците го оценија системот како успешен во анализата на киселоста на храната. Во вториот тест, каде што учесниците оценија сложени вкусови како лимонада, торта или кафе, точноста беше над 80 проценти.
Сепак, експертите потсетуваат дека технологијата се уште е далеку од совршена. Алан Чалмерс од Универзитетот во Ворвик, кој не бил вклучен во истражувањето, укажува на клучните слабости во системот.
Тој објаснува дека мирисот игра клучна улога во доживувањето на вкусот. Земете, на пример, јагода: нејзината кисела нота нè тера да ја доживуваме како слатка, но тоа е токму поради нејзиниот мирис и боја. Ако уредот ја препознае само киселоста, никогаш не би знаеле дека е јагода.
Ограничувања на технологијата e-Taste
Иако e-Taste покажува значителен потенцијал во областа на прецизно мерење на основните вкусови, тој не може да ја анализира целосната длабочина на искуството на човечкиот вкус. Врз основа на хемиската анализа, уредот сè уште е ограничен во препознавањето на сложените комбинации што се случуваат кога мирисот, бојата и текстурата на храната играат улога во искуството.
Засега, e-Taste е чекор напред, но вистинскиот предизвик е сè уште пред нас – да создадеме технологија која може целосно да ги пренесе сите нијанси на вкус што ги доживуваме.