Избегнувајте ги овие намирници во секојдневната исхрана: Може да предизвикаат сериозни проблеми

Точка

03/03/2025

22:51

1.008

Големина на фонт

а а а

Постојат одредени видови храна кои гастроентеролозите настојуваат да ги избегнуваат во секојдневната исхрана поради нивните потенцијално негативни долгорочни последици врз здравјето.

Иако повремено консумирање на овие намирници не мора да доведе до сериозни здравствени проблеми, лекарите ги внесуваат ретко или воопшто.

Прекумерното консумирање на црвено месо, како бифтек и хамбургери, е поврзано со зголемен ризик од рак на дебелото црево и појава на полипи. Д-р Ризвана Шоудари напомнува дека црвеното и преработеното месо содржат високо ниво на заситени масти, што може да има штетен ефект врз здравјето. Лицата кои секојдневно консумираат повеќе од 100 грама од овие производи треба внимателно да следат колку внесуваат.


Иако пилешките медалјони и пржената риба често се популарен избор за брза храна, гастроентеролозите предупредуваат на негативните последици од пржењето во длабоко масло. Д-р Махмуд Гануум објаснува дека пржената храна може да ја наруши рамнотежата на цревната микрофлора, што може да го зголеми ризикот од атеросклероза, срцеви заболувања и мозочен удар. Со текот на времето, натрупувањето на масти и други супстанции во крвните садови може сериозно да го загрози здравјето.

Иако протеинските плочки често се рекламираат како здрав избор за ужина, многу од нив содржат висок процент на преработени состојки и адитиви, кои можат да предизвикаат проблеми со варењето, како надуеност и гасови. Д-р Хармони Алисон советува дека подобро е да се внесуваат протеини од природни извори, како млеко, путер од кикирики, јаткасти плодови и семки од тиква, отколку од додатоци со вештачки состојки.


Хот-дог и другите преработени месни производи се честа храна за многумина, но д-р Рабиа Де Латур истакнува дека тие треба да се консумираат со претпазливост. Истражувањата покажуваат дека редовното консумирање на црвено и преработено месо четири или повеќе пати неделно може да го зголеми ризикот од рак на дебелото црево за 20%. Дополнително, многу месни производи содржат конзерванси и адитиви, кои можат негативно да влијаат на дигестивниот систем.

Редовното консумирање на газирани и засладени пијалаци е поврзано со развојот на хронични болести како дијабетес и срцеви проблеми. Д-р Сајмон Метјуз предупредува дека овие пијалаци можат да предизвикаат дигестивни нарушувања, како надуеност, подригнување и рефлукс, поради јаглерод диоксидот што создава дополнителен притисок во желудникот. Стручњаците советуваат намалување или целосно елиминирање на овие пијалаци од исхраната поради нивното негативно влијание врз здравјето.


Иако повремено уживање во овие намирници не претставува непосредна опасност, гастроентеролозите ги избегнуваат во секојдневната исхрана со цел долгорочно да го зачуваат здравјето и да го намалат ризикот од сериозни болести.