Нова студија од јапонски научници сугерира дека јадењето кашкавал само еднаш неделно може да го намали ризикот од развој на деменција. Авторите на студијата анализирале податоци од речиси 8.000 испитаници, од кои половина јаделе кашкавал барем еднаш неделно, додека другата половина воопшто не јаделе.
Тие откриле дека, по три години, испитаниците кои јаделе кашкавал имале 24 проценти помал ризик од развој на деменција во споредба со оние кои не јаделе кашкавал. До крајот на студијата, 3,39 проценти од оние кои консумирале кашкавал развиле деменција наспроти 4,45 проценти од оние кои не јаделе кашкавал. Научниците, исто така, ги зедоа предвид нивните навики во исхраната, како колку овошје, зеленчук, месо или риба консумирале, но сепак консумирањето кашкавал останало поврзано со 21 процент помал ризик од болеста. Иако ова е мал процент, тие сепак веруваат дека е статистички значајно и дека може да понуди одреден степен на заштита.

„Нашето откритие е во согласност со претходните докази што сугерираат дека млечните производи можат да играат позитивна улога во превенцијата од деменција“, изјавија авторите на студијата.
Богат нутритивен профил
Испитаниците најчесто консумирале преработен кашкавал (82,7%), кашкавал со бела мувла (7,8%). За преработен кашкавал се смета кашкавал направен од млеко и емулгатори, како што се кашкавали што обично се пакуваат исечени на парчиња или намази од сирење.
Авторите на студијата веруваат дека заштитниот ефект може да биде последица на нутритивниот профил на кашкавалот. Кашкавалот е богат со протеини, есенцијални аминокиселини, витамин К2, антиоксиданси, пептиди и пробиотици.
Овие протеини и аминокиселини го поддржуваат процесот на заштита на невроните од оштетување. Витаминот К игра важна улога во заштитата на здравјето на крвните садови и хомеостазата на калциум, процесот на одржување на стабилно ниво на калциум во крвта.

Претходните студии покажаа дека срцевите проблеми, како што е високиот холестерол, можат да го зголемат ризикот од развој на деменција. Една студија покажа дека премногу внес на калциум од додатоци во исхраната кај постари жени може да го зголеми ризикот од деменција. Интересно е што една студија од 2015 година покажа дека витаминот К2 може да помогне во намалувањето на нивото на калциум во крвта и со тоа да се намали ризикот од болести поврзани со покачени нивоа на калциум во крвта.









