Дали медот е на црната листа за луѓе со дијабетес? Експертите предлагаат комбинација со еден зачин

Точка

28/02/2025

14:14

1.361

Големина на фонт

а а а

Медот е природен производ со бројни корисни ефекти врз здравјето, но често се спомнува како храна која луѓето со дијабетес треба да ја избегнуваат.

Сепак, се повеќе се појавуваат докази дека умереното консумирање мед можеби не е толку проблематично како што се сметало, а стручните упатства за ова прашање сѐ уште се усовршуваат.


Дијабетесот е едно од најчестите хронични заболувања, а неговото управување во голема мера зависи од исхраната и начинот на живот. Правилната исхрана треба да биде избалансирана и прилагодена на индивидуалните потреби, што често предизвикува дилеми: која храна е дозволена, а која треба да се ограничи или целосно да се елиминира?


Во народната медицина, медот отсекогаш бил користен за зајакнување на организмот, особено кај децата и постарите лица. Покрај веќе познатите корисни својства во лечењето на многу болести, медот најчесто се користи при висока телесна температура, настинки, нарушувања на спиењето, воспаленија на непцата и поленска треска, астма, бронхитис, изгореници, болки во стомакот, анорексија, хемороиди... Пчелните производи се користат и како мелем за оштетен црн дроб.


Мед – повеќе од засладувач

Медот е сложена природна супстанција богата со корисни состојки. Покрај гликозата и фруктозата, содржи над 200 биоактивни соединенија, меѓу кои и антиоксиданси кои позитивно влијаат на организмот. Неговиот гликемиски индекс (58) е малку понизок од белиот шеќер (60), што значи дека не предизвикува нагли скокови на шеќерот во крвта како чистата гликоза.

Дали е безбеден за луѓето со дијабетес?

Иако медот традиционално се смета за непожелен во исхраната на луѓето со дијабетес, истражувањата покажуваат дека умереното внесување може да има некои придобивки. Природниот, сиров мед без адитиви може да се консумира во строго контролирани количини, со посебен акцент на корисната комбинација на мед и цимет, која може да помогне во стабилизирањето на нивото на шеќер во крвта.


Комбинацијата мед и цимет 

Клучот лежи во количината – препорачаниот внес на фруктоза не треба да надминува 10 грама дневно, додека вкупниот дневен внес на мед зависи од индивидуалните фактори и советите на лекар.

Научна дилема – придобивки и ризици

Истражувањата за ефектите на медот врз дијабетесот донесоа спротивставени заклучоци. Некои студии сугерираат дека медот може да го подобри липидниот статус и да го намали нивото на „лошиот“ холестерол, додека други укажуваат на неговото потенцијално негативно влијание врз регулацијата на шеќерот во крвта.


Притисокот е под контрола

Истражувањата покажале дека багремовиот, полскиот и ливадскиот мед ги шират крвните садови на срцето, ја подобруваат исхраната на срцевиот мускул и промовираат елиминација на вишокот течности, односно имаат диуретично дејство и го регулираат високото крвно притисок. Апитерапевтите препорачуваат земање по еден грам мед по килограм телесна тежина во четири дози пред јадење. Најдобри ефекти се постигнуваат со користење на мед, прополис, полен и матичен млеч.


Затоа, потребни се дополнителни студии на поголем број луѓе за да се извлечат јасни заклучоци за неговата безбедност и препорачаните количини. Она што е сигурно е дека луѓето со дијабетес треба редовно да го следат нивото на шеќер во крвта и да се консултираат со својот лекар пред да го воведат медот во нивната редовна исхрана.