Диететичарка ги советува дијабетичарите да ги избегнуваат овие опции за појадок: Кога и што е најдобро да појадуваат луѓето со дијабетес тип 2?

Точка

26/02/2024

21:38

10.396

Големина на фонт

а а а

Телото има природен внатрешен часовник кој регулира многу процеси, од кога се чувствуваме поспани до знаци на глад.

Овој телесен часовник, исто така, влијае на тоа како го обработуваме шеќерот во текот на денот. Ова создава идеален прозорец кога луѓето со дијабетес тип 2 треба да појадуваат, според експертите за дијабетес.

Диететичарката специјализирана за дијабетес, Тара Бруни, го откри најдоброто време за прекин на ноќниот пост.


„Природниот внатрешен часовник го регулира нашиот метаболизам и функционира различно во зависност од времето од денот. Наутро, нашите тела се подготвени за ефикасно управување со шеќерот, што значи дека можат ефикасно да го контролираат нивото на шеќер во крвта“.

„Тоа е затоа што нашиот инсулински одговор е посилен и нашата способност да ја процесираме гликозата е на својот врв“, објасни диететичарката.

Клучот не е да го прескокнете појадокот

Како што одминува денот, особено попладне и навечер, нашите тела стануваат сè помалку ефикасни во обработката на шеќерот и регулирањето на нивото на шеќер во крвта.

Затоа, појадувањето во „вистинското време“ може да помогне во усогласување на нашите навики во исхраната со природниот ритам на нашето тело.

Експертката откри дека најдобро време за појадок за дијабетичарите тип 2 е два часа по будењето, најдоцна до 10 часот.

„Кога појадувате пред ручек, тоа има посебен ефект врз тоа како вашето тело се справува со гликозата по ручекот. Овој ефект, наречен ’ефект на втор оброк‘, значи дека дури и ако јадете ист ручек, шеќерот во крвта ви се зголемува помалку во споредба со прескокнување на појадокот“, вели Бруни.


Најдобрата храна за појадок вклучува комбинација од протеини и јаглехидрати богати со влакна

Покрај тоа што го откри најдоброто време за појадок, Бруни ги наведе и најдобрите и најлошите опции за појадок за луѓе со дијабетес тип 2.

„Најдобрата храна за појадок за луѓето со дијабетес тип 2 е онаа која вклучува комбинација од протеини и јаглехидрати богати со влакна, како што се цели зрна, овошје и зеленчук“, советува Бруни.

Протеините помагаат во забавување на варењето и апсорпцијата на јаглехидратите во телото. Ова значи дека кога јадеме оброк кој вклучува и протеини и јаглехидрати, нивото на шеќер во крвта постепено се зголемува и останува постабилно во споредба со оброк кој претежно се состои од јаглехидрати.


„Примерите вклучуваат каша со јаткасти плодови или семки, грчки јогурт со бобинки и чиа семиња или тост од цело зрно со авокадо и јајца“, предложи таа.

Од друга страна, храната за појадок што луѓето со дијабетес тип 2 треба да ја избегнуваат ги вклучуваат оние богати со рафинирани јаглехидрати и додадени шеќери, како што се слатки житарки, колачи, бел леб и сокови.




Спонзорирани линкови

Маркетинг