Легендарни, баш како неа: Рецепт за омилените шпагети во сос на славната Елизабет Тејлор

Точка

02/10/2025

16:25

656

Големина на фонт

а а а

Кога бараме нов рецепт за тестенини, вообичаено ги бараме италијанските кулинарски рецепти.

Сепак, неодамна најдовме рецепт којшто го прославила холивудската ѕвезда Елизабет Тејлор.

Како да ги направите шпагетите на Елизабет Тејлор?

Рецептот којшто и натаму се служи во познатите ресторани е малку специфичен, а тој бара три видови домати од кои секој се подготвува на различен начин.

Состојки:

- 250 грама домати;
- 3-4 гранчиња свежи зачини;
- ½ лажичка кафеав шеќер;
- ¼ лажичка рендана кора од лимон;
- ½ лажичка морска сол;
- 400 грама домат палата;
- 500 грама шпагети;
- 200 грама свежи четири домати;
- 50 милилитри маслиново масло;
- 2 чешниња лук;
- неколку ливчиња свеж босилек;
- прстофат суво оригано.

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 80 степени Целзиусови. Доматот ставете го во голем плех пресечен на половина и додадете ги зачините, кафеавиот шеќер, кората од лимон и морската сол. Печете во рерна 3 часа додека не омекне и не се карамелизира.

Исцедете ги доматите, а сокот зачувајте го во посебен сад.

Ставете ги шпагетите да се варат во солена вода, додека не бидат ал денте.

Додадете го Сан Марзано доматот заедно со неговиот сос во тава и оставете да се крчка на средна температура околу 5 минути, додека сосот не се редуцира. По потреба додадете сол, бибер или шеќер.

Кога шпагетите ќе бидат ал денте додадете ги во тава со сосот, заедно со малку вода од варењето на шпагетите и добро измешајте. Потоа додадете го карамелизираниот домат, босилекот и ориганото.

Измешајте ги сите состојки и сервирајте во чинија.

На здравје!