Први мај е празник кој традиционално се слави со висококалорична храна, а на што треба да обрнете посебно внимание?
В четврток го славиме Први мај, празник кој е невозможно да се замисли без висококалорични деликатеси.
Сепак, сè може да се направи на поздрав начин, а во исто време да биде исто толку вкусно.
Нутриционистката Ана Бандука Тодоровиќ зборуваше за тоа како јадењата за 1 Мај да бидат поздрави.
На почетокот, таа ги издвои специјалитетите кои се најмалку пријатни за нашиот организам, без разлика колку се пријатни за гурманот во нас.
„Најмалку здрави опции што се подготвуваат за време на празниците се колбасите и меленото месо, чиј состав не го знаеме, бидејќи најчесто станува збор за претходно подготвени смеси за скара во кои обично можете да најдете адитиви - сол, засилувачи на вкус... Исто така, постојат разни салати кои содржат мајонез и сосови за скара воопшто“, истакна Ана Бандука Тодоровиќ.
Она што најчесто се подготвува за Први мај со текот на времето стана традиција, па некој би помислил дека старите навики тешко ќе се променат. Дали има празник без скара и зачинети додатоци, ќе прашате.
Постои, а има и едноставен начин, бидејќи малите промени во исхраната се доволни за да ги направат оброците многу поздрави.
„Поздрави опции се претежно преливи за салати базирани на ладно цедено маслиново масло, лимон и грчки јогурт, со додавање на билки, како што се оригано, босилек и власец, кои го подобруваат варењето“, објасни таа.
Ако не сакате да се откажете од вашиот омилен начин на подготовка на храна или ако се прејадувате, грижете се за вашата исхрана во деновите по празниците.
Сè што беше прекумерно треба да се сведе на минимум, без разлика дали станува збор за тесто, колачи, салати со додатоци, големи количини месо и алкохол. Предлогот е еден оброк на ден да биде „појак“, со гурмански кромид, да пиете малку детокс сок или чај за појадок, а салата од свеж сезонски зеленчук (зелена салата, млад кромид, ротквици, млади моркови, спанаќ...) и малку сирење или јогурт со малку маснотии да биде вашата вечера. Карфиол, брокула, моркови, грашок се исто така добар избор за последниот оброк, советува нутриционистката.