Три овошја кои се „чувари“ на вашето срце: Имаат минимално шеќер, а влијаат и на холестеролот

Точка

24/04/2025

08:29

2.142

Големина на фонт

а а а

За да го одржите здравјето на срцето, вашата исхрана треба да вклучува храна богата со омега-3 масни киселини, но и одредени овошја.

Според порталот „Aizdorov“, три овошја имаат поволно дејство врз кардиоваскуларниот систем.

Значи, за здравјето на срцето потребно е да јадете авокадо. Тоа содржи полизаситени масни киселини, баш како оние што се наоѓаат во рибиното или растителното масло.


Авокадото исто така содржи многу калиум. Тоа е еден од главните нутритивни елементи за срцевиот мускул. Покрај тоа, со редовно консумирање авокадо, метаболизмот на водата и солите ќе се врати во нормала, што ќе помогне во намалување на крвниот притисок.

Авокадото исто така содржи многу други здрави елементи: витамини Б, бакар, железо, цинк.

Уште едно овошје кое срцето навистина го „сака“ е грејпфрут. Ова цитрусно овошје содржи витамини П, Ц, Д и Б1. Тие помагаат во јакнење на циркулаторниот систем, вклучувајќи и подобрување на еластичноста на крвните садови.


Обичните јаболка исто така се добри за срцето. Содржат многу растителни влакна, калиум, пектин и витамини кои го намалуваат нивото на лошиот холестерол. Експертите препорачуваат да јадете најмалку по едно јаболко во текот на денот.