Брзото одење значително го намалува ризикот од срцеви аритмии, покажуваат податоците од ново истражување, со корисни ефекти врз метаболизмот и воспалителните процеси.
Според истражување водено од Универзитетот во Глазгов, брзото одење може да биде едноставен начин за намалување на ризикот од развој на срцеви аритмии. Научниците ги анализирале навиките на одење кај повеќе од 420.000 лица на средна возраст, користејќи податоци од "UK Biobank", и откриле дека побрзото темпо на одење е значително поврзано со пониски стапки на појава на аритмии.
Јасни разлики
Во споредба со оние што одат побавно од 4,8 km/h, луѓето што оделе со брзина од 4,8 до 6,4 km/h имале 35% помал ризик од развој на аритмии во текот на медијанскиот период на следење од 13,7 години. Кај оние што оделе со брзина поголема од 6,4 km/h, ризикот бил намален дури за 43%. Забележаните срцеви нарушувања вклучувале атријална фибрилација, брадикардија и тахикардија.
Прецизни податоци за времето поминато во одење биле достапни за 81.956 учесници, што овозможило и дополнителна анализа. Научниците утврдиле до 27% намален ризик кај оние што поминувале најмногу време одејќи, во споредба со оние што одењето го практикувале најмалку. Резултатите останале доследни и по земање предвид фактори како што се возраста, дебелината и крвниот притисок.
Дали резултатите се оправдани?
Ова е првото истражување што ги разгледува механизмите зад поврзаноста помеѓу брзината на одење и срцевите аритмии, вели Џил Пел, научничка за јавно здравје од Универзитетот во Глазгов и една од авторките на трудот, објавен во научното списание "Heart".
Брзото одење го намалува ризикот од дебелина и воспаление, што потоа го намалува и ризикот од аритмии, додава Пел. Таа истакнува дека резултатите се биолошки оправдани, бидејќи досегашните епидемиолошки истражувања покажуваат инверзна врска помеѓу брзината на одење и метаболичките ризик-фактори.
Иако станува збор за опсервациско истражување, резултатите упатуваат на тоа дека побрзо одење може позитивно да влијае врз здравјето на срцето преку подобрување на метаболизмот и намалување на воспалителните процеси.