Еве што се случува со вашето тело кога јадете чоколадо секој ден – и не, не се само негативните последици!

Точка

20/09/2024

17:39

437

Големина на фонт

а а а

Иако е слатко, чоколадото нема само негативни ефекти врз нашиот организам. Чоколадото доаѓа во многу форми. Белото чоколадо, млечното и темното чоколадо имаат различен состав и, како резултат на тоа, нивните нутритивни профили не се исти.

Многу од наводните здравствени придобивки од чоколадото се поврзани со цврстите материи на какаото, кои се наоѓаат во темните чоколади. Белото чоколадо всушност не го содржи ова, туку само путер од какао.

Дали има одредени здравствени придобивки од редовното консумирање чоколадо?


Може да го подобри здравјето на срцето

Какаото содржи флавоноиди - антиоксиданси кои се наоѓаат во одредени намирници како чај, бобинки, лиснат зеленчук и вино. Флавоноидите имаат различни здравствени придобивки, вклучително и подобрување на здравјето на срцето. Бидејќи темното чоколадо има поголем волуменски процент на цврсти материи од какао, исто така е побогато со флавоноиди.

Прегледот од 2018 година во списанието „Reviews in Cardiovascular Medicine“ покажа ветување за подобрување на липидните плаки и крвниот притисок кога се консумира умерено количество темно чоколадо на секои еден до два дена. Сепак, ова и други студии произведоа мешани резултати и потребни се дополнителни истражувања за да се потврдат овие потенцијални здравствени придобивки.

На пример, рандомизирано контролно испитување од 2017 година во „Journal of the American Heart Association“ покажа дека јадењето бадеми со темно чоколадо или какао ги подобрува липидните профили. Сепак, конзумирањето на темно чоколадо и какао без бадеми не го подобри липидниот профил.


Може да ги намали менструалните грчеви

Темното чоколадо е побогато со магнезиум. Според „USDA“, 50 грама темно чоколадо содржи 114 милиграми магнезиум, што е околу 35% од препорачаниот додаток во исхраната за возрасни жени. Млечното чоколадо содржи околу 31 милиграми магнезиум во 50 грама, околу 16% од RDA.

Докажано е дека магнезиумот помага да се релаксираат мускулите, вклучително и слузницата на матката. Ова може да помогне да се ублажат менструалните грчеви.

Може да го зголеми нивото на железо

Темното чоколадо е добар извор на железо. Порција од 50 грама темно чоколадо содржи 6 милиграми железо. На жените на возраст меѓу 19 и 50 години им се потребни 18 милиграми железо дневно, а на возрасните мажи 8 милиграми дневно, соопшти Националниот институт за здравје.


Темното чоколадо може да биде вкусен начин за зголемување на внесот на железо, особено за луѓето со ризик да развијат анемија со дефицит на железо, како што се оние кои родиле и менструираат, постарите, возрасните и децата, на кои им е потребно поголемо количество железо.

За подобра апсорпција, темното чоколадо може да се комбинира со храна богата со витамин Ц, како што се бобинки, за слатка и нутритивно богата закуска, вели Дијана Меса, сопственичка на „En La Mesa Nutrition“.

За жал, млечното чоколадо содржи само околу 1 милиграм железо на 50 грама.

Може да ги подобри когнитивните функции

Во рандомизирано контролно испитување на хранливи материи во 2019 година, дневниот внес на темно чоколадо во текот на 30 дена го подобри когнитивното функционирање на учесниците. Истражувачите го припишуваат ова на метилксантините во темното чоколадо, кои вклучуваат теобромин и кофеин.

Сепак, потребни се дополнителни истражувања за да се потврдат овие наоди и дополнително да се разберат механизмите што доведоа до когнитивни подобрувања.

Може да го зголеми ризикот од висок холестерол

Иако има некои потенцијални здравствени придобивки од јадењето чоколадо, постојат и некои можни негативни последици.


Белото и млечното чоколадо се богати со заситени масти и додаден шеќер. Прекумерното внесување заситени масти и додадени шеќери е поврзана со висок холестерол и поголем ризик од кардиоваскуларни болести.

Може да го надмине безбедниот внес на тешки метали

Иако темното чоколадо може да има позитивни ефекти врз вашето здравје, студијата на „Consumer Reports“ од 2022 година покажа дека секојдневното консумирање темно чоколадо може да биде штетно за возрасните, децата и бремените жени. Тие тестирале 28 популарни брендови темно чоколадо и откриле дека 23 содржеле нивоа на олово и кадмиум кои би можеле да бидат опасни за секојдневна консумација.

Внесувањето на овие тешки метали може да доведе до развојни проблеми, супресија на имунолошкиот систем, хипертензија и оштетување на бубрезите кај возрасните и децата.


Решението за овој проблем лежи во одржливоста на производството на темно чоколадо. Оловото често навлегува во зрната какао преку контакт со валкана опрема како што се церади, буриња и алати.

Кадмиумот ги контаминира зрната какао бидејќи е присутен во почвата во која се одгледуваат. Како што созреваат зрната, нивото на кадмиум се зголемува. Некои производители генетски ги модифицираат зрната какао за да апсорбираат помалку кадмиум или да ги заменат дрвјата со помлади дрвја.



Спонзорирани линкови

Маркетинг