Овошје со бројни здравствени придобивки: Го намалува ризикот од остеопороза, изобилува со витамин Ц и го подобрува квалитетот на сонот

Точка

18/01/2024

15:31

8.445

Големина на фонт

а а а

Кивито е овошје кое потекнува од Кина, а денес се одгледува во многу делови од светот. Карактеристично е по кафеавата влакнеста кора и сочната, зелена или жолта внатрешност со мали црни семки.

Кивито е богато со витамин Ц, влакна и други хранливи материи. Иако има сладок вкус, ова овошје е погодно за дијабетичари.

Ова се здравствените придобивки од кивито.

Извор на витамин Ц

Кивито е познато по својата висока содржина на витамин Ц, кој игра клучна улога во поддршката на имунолошкиот систем.

„Едно киви може да обезбеди повеќе од дневниот препорачан внес на витамин Ц, помагајќи му на телото да се бори против болестите“, вели нутриционистот и едукатор за дијабетес Арчана Батра.

Полно е со антиоксиданти

Ова овошје е богато со антиоксиданти, вклучувајќи полифеноли и каротеноиди, кои помагаат во борбата против оксидативниот стрес. Овие антиоксиданти играат улога во неутрализирање на слободните радикали, намалување на воспалението и потенцијално намалување на ризикот од хронични заболувања.


Поттикнува слабеење

И покрај неговиот сладок вкус, кивито содржи релативно мал број калории, што го прави задоволувачка и хранлива закуска за оние кои сакаат да ја контролираат својата тежина. Комбинацијата на влакна и ниска калориска вредност во кивито поттикнува чувство на ситост, помага да се контролира апетитот и ги поддржува целите за слабеење.

Добро е за кожата

Комбинацијата на витамин Ц и антиоксиданти во кивито го поддржува здравјето на кожата, ја стимулира синтезата на колаген и ја штити кожата од оксидативно оштетување. Редовното консумирање киви може да придонесе за помлад и поизедначен тен на кожата.

Го подобрува квалитетот на сонот

Кивито содржи уникатно соединение наречено серотонин, често поврзано со регулирање на расположението и сонот. „Јадењето киви пред спиење може да придонесе за подобрување на квалитетот и времетраењето на сонот, што го прави природна и здрава опција за справување со нарушувањата на спиењето“, тврди Батра.


Го намалува ризикот од остеопороза

Витаминот К е неопходна хранлива материја за здравјето на коските, а неговиот соодветен внес ја поддржува апсорпцијата на калциум и придонесува за силни и здрави коски. Кивито е добар извор на овој витамин, па затоа вреди да го додадете во вашата исхрана.

Дали има некои несакани ефекти од јадење киви?

Додека кивито генерално се смета за безбедно за повеќето луѓе, постојат неколку потенцијални ризици за кои треба да бидеме свесни. Некои поединци може да бидат алергични на киви и да почувствуваат симптоми како што се чешање, оток или отежнато дишење.

Покрај тоа, високата содржина на витамин Ц во кивито може да предизвика дигестивни проблеми или алергиски реакции кај чувствителните луѓе. Доколку сте загрижени или имате некакви несакани ефекти од консумирањето киви, препорачливо е да се консултирате со вашиот лекар.