Во ерата на вештачката интелигенција, љубителите на музиката сè уште веруваат во човечката креативност

Точка

28/11/2023

15:46

4.614

Големина на фонт

а а а

Истражувањата покажаа дека љубителите на музиката ја ценат автентичноста – речиси осум од 10 фанови, или 79 отсто од нив, веруваат дека човечката креативност е важна за создавање музика.

Љубителите на музиката веруваат дека дури и во ерата на вештачката интелигенција, човечката креативност е важна за создавање музика, покажуваат резултатите од најголемото глобално истражување на Светската федерација за дискографија (IFPI), која ја претставува индустријата за дискографија ширум светот.

Повеќе од 43.000 луѓе од 26 земји учествуваа во истражувањето за тоа како фановите ширум светот доаѓаат во контакт со музиката и што мислат за неа, кое годинава за прв пат имаше дел посветен на вештачката интелигенција, објави IFPI.

Истражувањата покажаа дека љубителите на музиката ја ценат автентичноста – речиси осум од 10 фанови, или 79 отсто од нив, веруваат дека човечката креативност е важна за создавање музика.


За неопходноста од овластување за користење музика сведочи и фактот што дури 76 отсто од учесниците сметаат дека вештачката интелигенција не треба да се користи или да влегува во вокалот или музиката на уметниците без дозвола, а 74 отсто се согласуваат дека вештачката интелигенција не треба да се користи за клонирање или имитирање на уметници без овластување.

Голем дел од обожавателите исто така повикуваат на потреба од транспарентност, додека 73 проценти од обожавателите се согласуваат дека системот за вештачка интелигенција мора да ја наведе целата музика каде што е користен.

Тие, исто така, ја препознале потребата да се воспостават правила за системите за вештачка интелигенција – 70 проценти од нив веруваат дека треба да има ограничувања на можностите за работа со вештачка интелигенција, а 64 проценти дека владите на земјите треба да имаат улога во поставувањето ограничувања на тоа што вештачката интелигенција може и не може да го направи.


Според Френсис Мур, извршен директор на IFPI, додека љубителите на музиката ширум светот ги гледаат можностите и заканите за музиката што ги носи вештачката интелигенција, нивната порака е јасна – автентичноста е важна.

Ова се навремени потсетувања за законодавците додека разгледуваат како да ги имплементираат стандардите за одговорна и безбедна вештачка интелигенција.

IFPI има повеќе од 8.000 членови – издавачки куќи ширум светот и работи на промовирање на вредноста на снимената музика, се залага за правата на дискографите и проширување на комерцијалната употреба на снимена музика ширум светот.
Спонзорирани линкови

Маркетинг