Во текот на сезоната на настинки и грипови, еден од начините со којшто можеме да го зајакнеме имунитетот е внесот на доволно цинк.
„Тоа е есенцијален минерал којшто има клучна улога во различни телесни функции, вклучувајќи го и имуниот одговор, зараснување на рани, синтеза на ДНК и поделба на клетки. Тоа е особено важно за имунолошките функции затоа што помага во активирање на Т лимфоцитите, исто така познати како Т клетки кои се критични во одбрана на телото од патогени“, вели диететичарката Ејми Гудсон.
„Тој функционира како антиоксидант, што значи дека помага во заштита на клетките во телото од оштетувања предизвикани од слободните радикали“, рекла таа.
Ерика Сиегел, практичарка по природа, истакнала дека цинкот е многу важен.
„Тој има големо внимание на хормонската рамнотежа, вклучувајќи ја синтезата на тироидните хормони и репродуктивното здравје“.
„Истражувањата покажуваат дека цинкот може да го спречи создавањето бактерии, слуз и вируси, така што има клучна улога во борбата со инфекции“.
Дали внесувате доволно цинк?
Препорачаната количина цинк во исхраната е 8 милиграми дневно за жени и 11 милиграми дневно за мажи.
На трудниците им е потребно повеќе цинк (11 милиграми дневно), а на жените кои дојат по 12 милиграми дневно.
Намирници кои содржат цинк
Постои значајна количина цинк во производите од животинско потекло како што се месо, риба и морски плодови, како и во јајцата и млечните производи.
Но, постојат и опции кои не се зависни од животните.
Гравот, оревите, семките и житарките исто така содржат значајно ниво на цинк иако телото може помалку да ги апсорбира за разлика од оние од животинско потекло.