Јапонија одамна е синоним за долговечност и здрав начин на живот. Просечниот животен век во оваа земја е еден од најголемите на светот, а бројот на стогодишници постојано расте.
Па, поради тоа не изненадува фактот што сѐ повеќе луѓе прашуваат: Која е нивната тајна?
Секако, тоа не е само генетиката туку и единствениот начин на живот којшто е најважен дел од традиционалната јапонска исхрана.
Таа се карактеризира со висока содржина на хранливи материи, низок број на калории и изобилство на производи кои активно штитат од болести и придонесуваат во долгиот и здрав живот.
7 клучни намирници кои Јапонците ги јадат секој ден (или многу често)
1. Ориз – основа на сѐ
Оризот е темелник во јапонската кујна. Традиционално се користи наместо леб или компир.
Здравствени предности: Најчесто се консумира интегрален ориз којшто содржи растителни влакна, витамини од групата Б и минерали како магнезиум и селен.
Долговечност: Помага во одржување на стабилното ниво на шеќер во крвта и здравиот метаболизам.
Како да го воведете: Заменете го белиот со кафеав ориз, див ориз или киноа. Јадете умерено.
2. Риба и морски плодови – извор на омега-3 масни киселини и протеини
Јапонците консумираат многу повеќе риба од останатиот дел од светот, особено масна риба, како туна, лосос и скуша.
Здравствени предности: Богата со омега-3 масни киселини кои го штитат срцето, мозокот и крвните садови.
Долговечност: Спречува срцеви заболувања, мозочен удар и когнитивен пад.
Како да ја воведете: Јадете масна риба 2-3 пати неделно или користете квалитетни омега-3 масни суплементи.
3. Производи од соја (тофу, мисо, нато...) – ферментирана суперхрана
Сојата е темел на растителната исхрана во Јапонија, особено во ферментиран облик.
Здравствени предности: Богата со растителни протеини, изофлавони, растителни влакна и пробиотици.
Долговечност: Здравје на цревата, хормонална рамнотежа, заштита на крвните садови.
Како да ја воведете: Додадете мисо во супата, јадете тофу...
4. Морски алги – богат извор на јод и минерали
Алгите се неизоставен дел во јапонската кујна.
Здравствени предности: Богати се со јод, калциум, магнезиум и антиоксиданти.
Долговечност: Помагаат во одржување на метаболизмот и го штитат телото од токсини.
Како да ги воведете: Додадете ги во супа, користете ги за суши или направете салата.
5. Зелен чај – антиоксидантска моќ
Зелениот чај е многу повеќе од напиток, тој е ритуал и дел од културата.
Здравствени предности: Богат е со моќни антиоксиданти и природно смирувачки елементи.
Долговечност: Помага во заштита на клетките, го намалува стресот и го штити срцето.
Како да го пиете: Секојдневно по 2-3 шолји.
6. Ферментиран зеленчук – пробиотско и цревно здравје
Традиционалните јапонски кисели прилози се дел од секој оброк.
Здравствена предност: Пробиотиците ја поддржуваат цревната флора, растителните влакна поттикнуваат елиминирање на токсините.
Долговечност: Здравите црева значат јак имунитет и подобро апсорбирање на нутриентите.
Како да ги воведете: Воведете кисела зелка, ферментирани краставички...
7. Печурки – имунитет и витамин Д
Печурките се користат и како храна и како лек.
Здравствени предности: Богати се со бета-глукани, витамини од групата Б и витамин Д.
Долговечност: Го јакнат имунитетот, го штитат срцето, го намалуваат ризикот од канцер.
Како да ги воведете: Додадете ги во супите, чорбите, салатите.