Која е тајната на долговечноста на Јапонците? 7 намирници кои се нивен сојузник до 100-тата година и без кои не можат да го замислат животот

Точка

22/07/2025

10:13

1.617

Големина на фонт

а а а

Јапонија одамна е синоним за долговечност и здрав начин на живот. Просечниот животен век во оваа земја е еден од најголемите на светот, а бројот на стогодишници постојано расте.

Па, поради тоа не изненадува фактот што сѐ повеќе луѓе прашуваат: Која е нивната тајна?

Секако, тоа не е само генетиката туку и единствениот начин на живот којшто е најважен дел од традиционалната јапонска исхрана.

Таа се карактеризира со висока содржина на хранливи материи, низок број на калории и изобилство на производи кои активно штитат од болести и придонесуваат во долгиот и здрав живот.


7 клучни намирници кои Јапонците ги јадат секој ден (или многу често)

1. Ориз – основа на сѐ 

Оризот е темелник во јапонската кујна. Традиционално се користи наместо леб или компир.

Здравствени предности: Најчесто се консумира интегрален ориз којшто содржи растителни влакна, витамини од групата Б и минерали како магнезиум и селен.

Долговечност: Помага во одржување на стабилното ниво на шеќер во крвта и здравиот метаболизам.

Како да го воведете: Заменете го белиот со кафеав ориз, див ориз или киноа. Јадете умерено.

2. Риба и морски плодови – извор на омега-3 масни киселини и протеини

Јапонците консумираат многу повеќе риба од останатиот дел од светот, особено масна риба, како туна, лосос и скуша.

Здравствени предности: Богата со омега-3 масни киселини кои го штитат срцето, мозокот и крвните садови.

Долговечност: Спречува срцеви заболувања, мозочен удар и когнитивен пад.

Како да ја воведете: Јадете масна риба 2-3 пати неделно или користете квалитетни омега-3 масни суплементи.


3. Производи од соја (тофу, мисо, нато...) – ферментирана суперхрана

Сојата е темел на растителната исхрана во Јапонија, особено во ферментиран облик.

Здравствени предности: Богата со растителни протеини, изофлавони, растителни влакна и пробиотици.

Долговечност: Здравје на цревата, хормонална рамнотежа, заштита на крвните садови.

Како да ја воведете: Додадете мисо во супата, јадете тофу...

4. Морски алги – богат извор на јод и минерали

Алгите се неизоставен дел во јапонската кујна.

Здравствени предности: Богати се со јод, калциум, магнезиум и антиоксиданти.

Долговечност: Помагаат во одржување на метаболизмот и го штитат телото од токсини.

Како да ги воведете: Додадете ги во супа, користете ги за суши или направете салата.

5. Зелен чај – антиоксидантска моќ

Зелениот чај е многу повеќе од напиток, тој е ритуал и дел од културата.

Здравствени предности: Богат е со моќни антиоксиданти и природно смирувачки елементи.

Долговечност: Помага во заштита на клетките, го намалува стресот и го штити срцето.

Како да го пиете: Секојдневно по 2-3 шолји.

6. Ферментиран зеленчук – пробиотско и цревно здравје

Традиционалните јапонски кисели прилози се дел од секој оброк.

Здравствена предност: Пробиотиците ја поддржуваат цревната флора, растителните влакна поттикнуваат елиминирање на токсините.

Долговечност: Здравите црева значат јак имунитет и подобро апсорбирање на нутриентите.

Како да ги воведете: Воведете кисела зелка, ферментирани краставички...


7. Печурки – имунитет и витамин Д

Печурките се користат и како храна и како лек.

Здравствени предности: Богати се со бета-глукани, витамини од групата Б и витамин Д.

Долговечност: Го јакнат имунитетот, го штитат срцето, го намалуваат ризикот од канцер.

Како да ги воведете: Додадете ги во супите, чорбите, салатите.