Добри се за срцето, не го „сакаат“ холестеролот: Зошто треба да ги вклучите лозовите листови во исхраната?

Точка

12/06/2025

12:37

639

Големина на фонт

а а а

Барате нов начин да го подобрите вашето здравје и да додадете нов вкус на вашите оброци? Можеби е вистинско време да ги додадете лозовите листови во вашето мени. Тие се хранливи и со векови се дел од медитеранската кујна.

Покрај тоа, тие се многу разновидни – можете да ги полните, да ги додадете во салати или да ги користите како тортиљи. Еве што треба да знаете за лозовите листови и зошто треба да ги јадете почесто.


Здравствени придобивки од лозовите листови

Малку калории, многу хранливи материи

Лозовите листови се богати со хранливи материи, а имаат малку калории. Тие содржат:

Витамин А: Помага за здравјето на очите, кожата и го зајакнува имунолошкиот систем.

Витамин К: Важен за згрутчување на крвта и здравјето на коските.

Витамин Ц: Моќен антиоксиданс кој го зајакнува имунитетот и му помага на телото подобро да го апсорбира железото.

Влакна: Помага во варењето и ве држи сити подолго време.


Богати со антиоксиданти

Лозовите листови содржат многу полифеноли, растителни соединенија кои го штитат телото од штетните слободни радикали. Ова ги намалува воспаленијата и ризикот од хронични заболувања како што се срцеви заболувања и дијабетес. Интересно е што лозовите листови имаат десет пати повеќе антиоксиданти од грозјето или неговиот сок (според истражување од 2022 година).

Тие помагаат за здравјето на срцето

Благодарение на влакната, калиумот и антиоксидантите, лозовите листови се одлични за здравјето на срцето. Тие го намалуваат лошиот холестерол (LDL), го зголемуваат добриот (HDL) и можат да го стабилизираат крвниот притисок. Исто така, тие имаат многу малку натриум (особено ако се свежи или добро измиени), па затоа се поздрава замена за солени грицки или зачини.


Поддршка на цревата

Влакната во лозовите листови помагаат во правилното функционирање на дигестивниот систем и одржувањето на здрава цревна флора. Ако се чувствувате тромо или подуено, внесувањето влакна од природни извори како што се лозовите листови може многу да помогне. Покрај тоа, нивната блага горчина ги стимулира дигестивните ензими, што го олеснува разградувањето на храната.


Погодни за дијабетичари

Лозовите листови имаат низок гликемиски индекс и можат да ја намалат инсулинската резистенција. Влакната го забавуваат влегувањето на шеќерот во крвта, со што помагаат во одржувањето на стабилно ниво на шеќер.


Богати со железо

Овие листови се добар извор на растително железо, кое е важно за производство на црвени крвни зрнца. Поради витаминот Ц, кој помага за подобра апсорпција на железото, лозовите листови можат природно да помогнат при замор и да го подобрат протокот на кислород во телото.

Еве неколку едноставни начини да ги вклучите во вашата исхрана:

Наполнете ги со мешавина од ориз, зачини, сок од лимон и малку маслиново масло. Можете да додадете мелено месо или леќа.


Додадете ги ситно исечкани во салати за освежителен и малку кисел вкус.

Додадете ги во супи и чорби, исто како што го користите ловоровиот лист.


Користете ги наместо тортиљи за поздрава верзија.

Ако користите листови од тегла или конзервирана вода, добро исплакнете ги за да го отстраните вишокот сол, но свежите листови се најдобри.