Гастроентерологот и онколог д-р Дино Тарабар вели дека разновидноста е најважна за здравјето на цревата, а објасни и како шеќерот влијае врз цревата.
„Таа разновидност се добива преку храната. Шеќерот е најлошата можна храна бидејќи тој се преработува и ресорбира во тенкото црево, па во дебелото црево ништо не доаѓа, значи не ги храните бактериите. Ако внесувате сложени јаглехидрати, тие не можат целосно да се размножат, како што е целулозата кога јадете јаболко со кора, таа ќе влезе во дебелото црево. Добрите бактерии чекаат таму, кои ќе се нахранат со целулозата, а потоа ќе ги направат сите оние добри работи за нас“.
Докторот истакна дека ако бактериите не се хранат со сложени јаглехидрати, масти и протеини, тогаш се јавува размножување на клостридија, кандида и други лоши бактерии, кои предизвикуваат штета во телото.
Цедените сокови ги уништуваат добрите бактерии
Сè почесто гледаме луѓе кои наместо да консумираат цело овошје или зеленчук, одлучуваат да пијат свежо исцеден сок.
„На тој начин, сите влакна остануваат во уредот, а тоа е токму храната за пробиотиците. Нема потреба, најдобро е да се јаде самото овошје и зеленчук, а бактериите ќе ви речат „благодарам“. Цели зрна, кромид, лук, бобинки, хељда, спелта, тоа е храната за нашите добри бактерии, а тие ќе нѝ возвратат така што ќе нè чуваат“.
За воспалителни заболувања на цревата, многумина не знаат додека болеста не стигне до напреден стадиум.
Крновата болест или други форми на воспалителни заболувања се многу непријатни и можат да бидат опасни бидејќи предизвикуваат структурни промени што можат да доведат до посериозни здравствени проблеми. Гастроентерологот истакна како можеме да го намалиме ризикот со промена на исхраната. Станува збор не само за промена на намирниците, туку и за начинот и времето кога јадеме.
„Најпрво, денот започнете со нешто што ќе ги покрене цревата, а тоа се влакната. Наутро, земете палента, овесна каша, трици, јачмен, овес… Тоа е храна за добрите бактерии, тие се хранат со неа, нашиот организам не може да ги свари протеините и мастите, сложените јаглехидрати, бактериите ги варат за нас. За тој екосистем да функционира добро, консумирајте овошје, зеленчук, а за ручек варено месо, супа и салата. Навечер не јадете јаглехидрати, леб, компири, пица и тестенини, туку месото од ручекот и салата. Последниот оброк нека биде во седум часот навечер“, рече гастроентерологот.
Лекарот вели дека најголем дел од луѓето се хранат погрешно, а меѓу лошите навики се нередовното јадење, но и консумирањето на одреден вид пијалаци.
„Кога ќе консумирате брза храна, слатки, газирани пијалаци, не зборувам за брендови, но разбирате за што се работи. Па, кога не јадете редовно, јадете еднаш дневно за тројца луѓе, а потоа лежите. Потоа киселината почнува да ве јаде. Луѓето се виновни за овие тешкотии“, истакна тој.
Дали има смисла да се зема пробиотик превентивно?
„Практично постои само една ситуација кога се прави ова, а тоа е кога патувате во нова средина. Ако одите во странство, каде што водата и храната се различни, некаде далеку, ќе дојдете во контакт со потенцијална инфекција. Тоа е единствениот случај. А да земате пробиотик без никакви тешкотии, тоа е преголемо очекување од тој препарат. Корисен е, но треба да се знае кога се консумира. Луѓето дури и не знаат како да користат пробиотици, ги купуваат евтино на распродажби, а има различни видови и функции и точно се знае кој кога се користи и за што. Не можете да одите во аптека и да кажете дајте ми пробиотик, истиот не се дава и за подуеност, дијареја или гасови. А за жал, ние најчесто го купуваме најевтиниот“, нагласи лекарот.
Дали активниот јаглен помага?
„Тој собира токсини во желудникот кога ќе се отруете, пониско во дебелото црево нема никаков ефект. Ако има токсини во горниот тракт, тие ќе се „закачат“ за активниот јаглен и тој ќе ги исфрли“, објасни Тарабар.
Како да знаеме дека имаме проблем? Гастроентеролог објасни дека вирус или труење со храна ќе препознаеме доколку трае неколку дена, и нагласи дека долготрајната дијареја или други непријатни симптоми се причина да се посети лекар.
„Сите можеме да добиеме труење со храна, тоа ќе трае два или три дена. Но, ако имате дијареја, болка и треска еден месец, тоа е апсолутно многу сомнително за воспалителни заболувања“ рече тој.