Горештините сè повеќе земаат замав: Зошто е важно да ги заштитиме телефоните од високите температури и да го спречиме прегревањето?

Точка

18/06/2024

19:01

5.765

Големина на фонт

а а а

На прагот на уште едно пеколно лето поминуваме сè повеќе време на места каде што сме директно изложени на сонце, каде не треба да се грижиме само за нашето здравје.

Нашите паметни телефони исто така се изложени на зголемен ризик од прегревање бидејќи температурите продолжуваат да растат.

Ќе се случува сè почесто да го земете телефонот и да забележите дека „гори“. Не треба да ве изненади предупредувачката порака дека е неопходно да се излади уредот пред употреба.


Во повеќето случаи, прегревањето на телефонот е релативно безопасно. Понекогаш е доволно да го отстраните од директна сончева светлина и да продолжите како ништо да не се случило. Сепак, тоа не е секогаш случај. Прегревањето на нашите уреди не е нешто што е пожелно, бидејќи не само што ќе го забави или целосно ќе ја оневозможи работата, туку може да доведе и до трајно оштетување. Ова повлекува трошоци кои може да варираат од замена на батеријата до купување на нов уред.

Затоа, треба да преземете одредени мерки за да спречите прегревање на вашиот Android и iPhone. Еве што треба да знаете.

Причини за прегревање на телефонот

Постојат многу причини зошто вашиот паметен телефон може да се прегрее, а ова се само неколку од нив:

• Изложување на телефонот на директна сончева светлина;

• Изложување на телефонот на високи температури;

• Софтверска грешка;

• Проблематична апликација;

• Злонамерен софтвер;

• Прекумерна употреба за време на полнењето;

• Неисправна батерија или полнач.


Како прегревањето влијае на работата на телефонот?

Ако температурата на телефонот надмине одредена граница или ако уредот почне да се прегрее, ова се некои од проблемите со кои може да наидете за време на работата:

• Забавување на телефонот;

• Неможност за користење на телефонот;

• Побавно или целосно оневозможено полнење на телефонот;

• Послаб прием на сигнал;

• Оневозможување на одредени функции, како на пример користење на блицот на камерата.

Како да спречите прегревање на телефонот?

За да спречите прегревање на телефонот, чувајте го подалеку од директна сончева светлина, особено за време на летото. Вашиот уред може да издржи постудени или облачни денови, но колку е повисока температурата, толку е поголем ризикот да бидете на сонце. Доколку престојувате на плажа, може да се случи телефонот да се прегрее за само неколку минути, а истото може да се случи и ако го оставите на сончевата страна од кабината на автомобилот. Најдобро е телефонот да го чувате во џеб, ранец, футрола или да го покриете со крпа.


Иако е лесно телефонот да се држи подалеку од директна сончева светлина, на него влијаат и високите температури, па и останувањето во него може да биде проблематично. Температурата во кабината на паркиран автомобил може да надмине 50°C во лето, па дури и ако сте го оставиле телефонот таму каде што не допира сонцето, тој може да се прегрее и потенцијално да се оштети. Apple не препорачува iPhone да се остава на температури повисоки од 45°C, а слични температури се специфицирани од производителите на телефони со Android.

Затоа, не дозволувајте телефонот да остане на високи температури подолг временски период, дури и кога не е на директна сончева светлина.

Што да направите кога проблемот не е сонцето или високата температура?

Ако вашиот телефон се прегрее, а проблемот не е сонцето или високата температура, можете да преземете некои од следниве чекори:

Не користете тешки апликации и игри додека се полни. Различни телефони различно се загреваат кога се поврзани со полначот. Ако температурата на батеријата е висока, најдобро е да почекате уредот да се наполни пред да играте Call of Duty.


Ажурирајте ги апликациите и оперативниот систем. Понекогаш причината за прегревање може да биде грешка во апликацијата или во самиот оперативен систем и потребно е да се провери дали се достапни ажурирања. Ако ова не помогне, вратете го телефонот на фабрички поставки. Овој потег може да го елиминира проблемот што го мачеше вашиот телефон, а исто така може да го елиминира малициозниот софтвер доколку вашиот уред бил заразен.

Избегнувајте непроверени полначи. Секогаш ве советуваме да го користите полначот на производителот на вашиот телефон, но ако се одлучите за адаптер од трета страна, имајте на ум дека понекогаш тоа може да предизвика прегревање.Спонзорирани линкови

Маркетинг