Во овој град, луѓето се дружат на гробиштата: Таму редовно се организираат изложби и концерти

Точка

22/02/2024

13:52

3.927

Големина на фонт

а а а

Расцветани цреши, бројни интересни скулптури, магични езерца, деца и возрасни безгрижно се сончаат на уредно искосената трева или опуштено возат велосипеди.

Звучи идилично, нели? Сето тоа можете да го најдете на гробиштата во Копенхаген, кои еволуирале во јавни, урбани простори на кои се рекреираат жителите - и тоа не мотивирани од смртта, туку од радоста на животот.


Гробиштата во Копенхаген се претворени во зелени оази и се омилени места за многу генерации.

За многу луѓе гробиштата се морничави и вознемирувачки, додека други ги доживуваат како убави и мирни места. Граѓаните на секуларна Данска дефинитивно спаѓаат во втората категорија.


Денес, гробиштата во Копенхаген се исто така вистинска туристичка атракција. Многу агенции нудат организирани тури каде водичите им откриваат тајни од локалната погребна култура на посетителите. Според историските податоци, кремирањето во Данска станало легално дури на крајот на 19 век.


Општото опаѓање на религиозноста кај населението придонело за трансформација на гробиштата, како и за зголемениот број на луѓе кои емигрирале во главниот град на Данска. Како последица на тоа, на некои гробишта во Копенхаген полека беа откриени огромни, но недоволно искористени зелени површини.


На гробиштата се организираат концерти, ревии, изложби

Делови од последните гробишта на крајот се претворија во популарни рекреативни области. Сепак, граѓаните на Копенхаген не заборавија дека тоа се уште места каде ожалостените ги посетуваат гробовите на своите најблиски. Тоа најдобро го докажуваат гробиштата „Асистенс“ во Норебро, модерен и мултикултурен кварт кој е омилено место за средба на студентите и креативците.


Локалните жители со љубов го нарекуваат „место за одмор на душата“. Зафаќа површина од 25 хектари и е домаќин на бројни културни настани во текот на годината - таму се организираат концерти, претстави, изложби... Секако, јасно е означено кои површини се користат за погребување, а кои за рекреација и релаксација. А за полесна навигација на оваа необична локација, на посетителите им се достапни соодветни мапи.
Спонзорирани линкови

Маркетинг