"ChatGPT" го прослави својот прв роденден, а еве како го промени светот за една година

Точка

01/12/2023

21:19

6.404

Големина на фонт

а а а

"ChatGPT" се појави на 30-ти ноември 2022-ра година, означувајќи го почетокот на тоа што многумина го опишуваат како револуционерна ера на вештачката интелигенција. Само неколку дена по лансирањето, "ChatGPT" доживеа екстремна популарност и стана вирален.

Сликите од екранот од разговорите станаа вирални на социјалните мрежи, а употребата на "ChatGPT" вртоглаво се зголеми до степен што се чинеше дека го изненади дури и неговиот креатор, "OpenAI".

До јануари, "ChatGPT" имаше 13 милиони посетители секој ден, поставувајќи рекорд за најбрзо растечка корисничка база на апликација, известува "Science Alert".

Генеративните системи за вештачка интелигенција како "ChatGPT" стануваат се поприсутни. Од објавувањето на "ChatGPT", споменувањето на вештачката интелигенција изгледаше задолжително во презентациите, разговорите и насловите. Денес, "OpenAI" тврди дека 100 милиони луѓе користат "ChatGPT" секоја недела.


Сите главни играчи се обложуваат на вештачка интелигенција, а финансирањето за стартапи со вештачка интелигенција цвета.

Попатно, "ChatGPT" предизвика и голем број на грижи, како што се неговите импликации за дезинформации, измами, прашања за интелектуална сопственост и дискриминација.

Научени лекции од првата година на "ChatGPT"

Успехот на "ChatGPT" првенствено зборува за моќта на добриот интерфејс. Вештачката интелигенција е дел од безброј секојдневни производи повеќе од една деценија, од "Spotify" и "Netflix" до "Facebook" и "Google Maps".

Првата верзија на GPT, моделот за вештачка интелигенција напојуван од "ChatGPT", датира од 2018 година. Дури и другите производи на "OpenAI", како што е "DALL-E", не наидоа на експресен успех откако беа објавени како "ChatGPT".

Феноменалниот успех на "ChatGPT" уште еднаш покажува дека корисничките интерфејси го поттикнуваат широкото усвојување на технологијата, од "Macintosh" до веб-пребарувачи и "iPhone" телефоните.

Дизајнот ја прави разликата. Во исто време, една од главните предности на технологијата, создавањето на убедлив јазик, ја прави многу погодна за производство на лажни или погрешни информации.


"ChatGPT" и другите системи за генерирање на вештачка интелигенција им олеснуваат на криминалците и пропагаторите да ги уловат човечките ранливости.

Потенцијалот на технологијата да поттикне измами и дезинформации е една од клучните причини за регулирање на вештачката интелигенција.

"ChatGPT" не е првата технологија која се смета за „следна голема работа“, но можеби е уникатна по тоа што се смета и како егзистенцијален ризик.

Бројни технолошки титани, дури и некои истражувачи на вештачка интелигенција, предупредија на ризикот од појава на суперинтелигентни системи за вештачка интелигенција и бришење на човештвото, иако овие стравови се веројатно претерани.Спонзорирани линкови

Маркетинг