Листа на земји со највисок коефициент на интелигенција во светот: Јапонците се на тронот, а на кое место е Македонија?

Точка

02/12/2022

22:15

11.158

Големина на фонт

а а а

Да се утврди кои земји се најпаметни на светот е тешко бидејќи постојат многу различни фактори кои можат да се земат предвид.

Според резултатите кои ги објави „World Population Review“, на листата се наоѓаат 132 нации.

Дали најпаметната држава е онаа со најписмени граѓани или онаа чии жители имале највисок просечен коефициент на интелигенција во целата земја? Или е најпаметна онаа држава која има најголем процент на исклучително паметни луѓе?


Стандардизираните резултати од тестовите би можеле да бидат уште една метода за одредување на тоа кои нации се најпаметни - кога би било можно да се направи и применува еден стандардизиран тест кој точно би го измерил секој аспект на интелигенција на секое лице во секоја култура и секоја земја.

Очигледно постојат предизвици за секој обид да се добие еден јасен и едноставен одговор. Сепак, експертите за население и разузнавачките служби продолжуваат да осмислуваат нови методи и пристапи кои сè повеќе ги приближуваат до реалното рангирање на најпаметните земји на светот.

Некои од најпознатите и широко објавени студии на светска интелигенција ги спроведува британскиот психолог Ричард Лин.

На првите 10 места се наоѓаат следниве држави:

1. Јапонија - 106,49
2. Тајван - 106,47
3. Сингапур - 105,89
4. Хонгконг - 105,37
5. Кина - 104,1
6. Јужна Кореја - 102,35
7. Белорусија - 101,6
8. Финска - 101,2
9. Лихтенштајн - 101,07
10. Холандија и Германија - 100,74


Како што се движи понатаму, табелата ги прикажува и останатите земји, вклучувајќи ја и нашата.

На 23-то место се наоѓа Словенија со просечен IQ резултат од 98,6, Словачка на 34-то место со просечен коефициент на интелигенција од 96,32, а потоа следат Русија, Хрватска, Бугарија, Грција и Украина.

Србија се најде на 59-то место со коефициент на интелигенција 89,6, Босна и Херцеговина е на 66-то место со 88,54, Романија на 76-то место со 86,88 и Црна Гора на 82-то место со 85,78. Нашата земја е на 108-то место со просек од 81,91, а Албанија е на 109-то место со 81,75.

Последната земја на листата е Непал, со просечен коефициент на интелигенција од 42,99.Спонзорирани линкови

Маркетинг