Тестенините со брокули се вкусно јадење кое може да се подготвува на повеќе начини, од брзи и едноставни верзии со павлака или сирење до кремасти посни оброци на база на растително млеко или индиски ореви.
Основните чекори вклучуваат варење на тестенините и брокулите, а потоа правење на сосот од различни состојки.
Класични тестенини со брокули и павлака
Основни информации
Кујна: Италијанска.
Тип на јадење: Главно јадење/вегетаријанско јадење.
Време на подготовка: 10-на минути.
Време на готвење: 15-20 минути.
Вкупно време: 25-30 минути.
Број на порции: 2-4.
Состојки:
- Макарони;
- Брокула;
- Неутрална павлака;
- Маслиново масло;
- Пармезан;
- Лук;
- Сол и бибер.
Подготовка:
Сварете ги макароните и брокулите (посебно или заедно, внимавајќи на времето на варење).
На маслиново масло ставете го сечканиот лук, додадете ја павлаката, додека убаво не се обедини со лукот, а потоа ставете рендан пармезан, сол и бибер.
Соединете ги варените тестенини и брокули со сосот, па послужете.
На здравје!