Сочни и кремасти тестенини со тиквички и ореви: Вкусен ручек готов за половина час

Точка

14/07/2025

16:00

371

Големина на фонт

а а а

Убавината на овој рецепт е во тоа што сѐ се подготвува во едно тенџере, а ќе добиете јадење кое ќе сакате да го подготвувате често.

Откако тиквичките ќе се карамелизираат, сварете ги тестенините со крем-сирење во доволно вода.

Тиквичките потоа се враќаат во тенџере, заедно со малку лимонов сок и кора и ќе добиете обилна чинија полна со тестенини.

Состојки:

- ¼ шолја маслиново масло;
- 4 големи или 5 средни тиквички, крупно рендани;
- ½ лажичка сол;
- ½ ќесичка свеж мелен бибер;
- 3 ¼ шолји вода;
- 0,5 килограми тестенини;
- 170 грама крем-сирење;
- ¼ шолја исечкани печени ореви.


Подготовка:

1. Издинстајте ги тиквичките

Загрејте го маслото, па додадете ги тиквичките, 1 лажица сол и ½ лажичка бибер. Повремено мешајте ги додека течноста не испари, а тиквичките не се карамелизираат.

По потреба намалете ја температурата на шпоретот.

2. Варење на тестенините

Во истото тенџере додадете ја водата и ставете ја останатата количина сол.

Кога водата ќе почне да врие, додадете ги тестенините и крем-сирењето и намалете ја температурата на огнот. Мешајте за крем-сирењето да се стопи.

Варете ги тестенините околу 13 минути.

3. Вратете ги тиквичките

Додадете ги кората од лимон и сокот од лимон и мешајте околу 2 минути. По потреба додадете малку вода за да добиете сос.

Зачинете по вкус и колку што ви е потребно. Поделете ги тестенините во чинии и посипете со препечени ореви.

На здравје!