Спречувањето на труење со храна започнува со внимателен избор на намирници и правилни методи на подготовка. Правилното готвење, миење и складирање на храната значително го намалува ризикот од опасни бактериски и вирусни инфекции.
Труењето со храна се јавува кога консумираме контаминирана храна или пијалок, а симптомите можат да бидат многу непријатни и понекогаш опасни. Бактериите, вирусите, паразитите и токсините се најчестите причинители на овој проблем. Иако правилната обработка и подготовка на храната може да го намали ризикот, некои намирници се поподложни на развој на штетни микроорганизми и имаат поголема веројатност да предизвикаат труење.
Нутриционистот Pooja Singh истакнува пет видови на храна што треба да ги јадете со претпазливост за да избегнете труење со храна и како правилно да ги подготвите за да го намалите ризикот, пренесува Onlymyhealth.
1. Сурово или недоволно варено пилешко и друго месо
Суровото или недоволно варено пилешко и друго месо може да содржи опасни бактерии како салмонела, E. coli и листерија. Овие бактерии можат да предизвикаат сериозно труење со храна, со симптоми кои варираат од болки во стомакот до состојби опасни по живот. Се препорачува месото секогаш да се готви на соодветна температура - пилешко на најмалку 74°C и мелено месо до 71°C. Правилното готвење на месото е клучно за да се избегнат опасните инфекции кои можат да се развијат во недостаток на топлина.
Симптоми на труење со храна:
• Гадење и повраќање
• Дијареа
• Болки во стомакот и грчеви
• Треска
• Слабост и вртоглавица
Во потешки случаи, може да се појави дехидрација и сериозни компликации, особено кај деца, постари лица и луѓе со ослабен имунолошки систем.
2. Сурова или недоволно варена морска храна
Суровите остриги, школките и другите морски плодови може да се контаминираат со бактерии и вируси како вибрио, норовирус и хепатитис А. Ризикот од труење со храна е особено висок кај луѓето со ослабен имунолошки систем, како и кај деца и постари лица. За да го намалите ризикот, задолжително гответе ја морската храна темелно пред да ја послужите. Ова го намалува шансата за инфекција и ја прави морската храна побезбедна за консумирање.
3. Непастеризирани млечни производи
Непастеризирано или сурово млеко, сирење и други млечни производи може да содржат опасни бактерии како листерија, E. coli и салмонела. Пастеризацијата е процес во кој млекото и млечните производи се изложени на висока температура за да се уништат сите потенцијално штетни микроорганизми. Процесот на пастеризација ги прави млечните производи побезбедни за консумирање и помага во спречување на инфекции. Затоа, секогаш избирајте пастеризирани млечни производи за да го намалите ризикот од труење.
4. Претходно исечено и пакувано овошје и зеленчук
Иако претходно исеченото овошје и зеленчук се многу удобни за употреба, тие се поподложни на контаминација бидејќи често минуваат низ повеќе раце и се изложени на воздух подолго време. Доколку не се измијат правилно или не се чуваат на соодветна температура, овие намирници може да содржат бактерии како листерија, кои се опасни за здравјето. За да го намалите ризикот, секогаш добро мијте ги овошјето и зеленчукот и чувајте ги во фрижидер. Исто така, избегнувајте да јадете овошје и зеленчук кои биле исечени или изложени на воздух за подолг период.
5. Сурови или недоволно варени јајца
Суровите јајца можат да содржат салмонела, бактерија која е една од најчестите причини за труење со храна. Многу луѓе ги користат суровите јајца во јадења како домашен мајонез, сладолед, тесто за колачиња без печење и холандски сос. За да се избегне ризикот, секогаш гответе ги јајцата додека белките и жолчките целосно не се стегнат. Готвењето јајца на висока температура ги уништува бактериите и ги прави побезбедни за консумирање.
Како да се заштитите?
Спречувањето на труење со храна зависи од тоа што јадете и како ја подготвувате храната. Кога се сомневате во безбедноста на одредена храна, секогаш избирајте добро зготвена и правилно складирана храна за да го заштитите вашето здравје. Доколку се придржувате на основните правила за безбедност при обработка и складирање на храната, ќе го намалите ризикот од труење и ќе се заштитите од штетните микроорганизми.