Новак Ѓоковиќ има специфичен режим на исхрана, а рускиот тенисер Карен Хачанов откри детали што досега не биле познати.
Најдобриот тенисер на сите времиња е познат по својот прецизен пристап кон исхраната – иако не се смета за вегетаријанец или веган. Српскиот шампион избегнува „тешки“ оброци, месо, тесто, адитиви и сè што би можело да му ја отежне издржливоста на највисоко ниво повеќе од две децении.
Исхраната на Ѓоковиќ е тема од голем интерес во светот на тенисот, бидејќи ретко кој друг играч се придржува до толку ригорозни правила со години, при што речиси никогаш не ги прекршува. Влијателни нутриционисти, спортски новинари и дури и негови колеги спортисти сакаат да дознаат повеќе за неговиот режим. Некои детали неодамна ги откри Карен Хачанов, а неговите зборови може да изненадат многумина.
Рускиот тенисер, кој десет пати се соочил со Ѓоковиќ, а само еднаш успеал да го победи, гостуваше во подкастот на фудбалерот Фјодор Смолов. Таму беа откриени информации што речиси никој не ги знаеше – Ѓоковиќ во одреден период од својата кариера се хранел исклучиво со сирова храна и бил непоразен цели два месеци!
„Еднаш ми кажа дека месец и половина јадел само сирова храна. Го прашав како се чувствува, а тој ми одговори дека не изгубил ниту еден сет. За два месеци ги освоил сите турнири. Вели дека се чувствувал неверојатно свеж. Но, рече и дека е невозможно да се придржуваш до таква диета на долг рок“, изјави Хачанов.
Оние што го следат спортот добро знаат дека Ѓоковиќ е исклучително посветен на исхраната и грижата за своето тело. Во овој поглед, тој често се споредува со Кристијано Роналдо. Хачанов се пошегува на оваа тема:
„Тоа е како шега за Кристијано Роналдо. Дури и на роденден не јаде торта“, рече рускиот тенисер, алудирајќи на строгите правила што португалскиот напаѓач ги применува дури и за исхраната на своите деца.
Пред неколку месеци, Ѓоковиќ беше во Бугарија, каде одигра егзибициски меч против Григор Димитров во Софија. Таму проба „баница“ – традиционална бугарска пита, што беше изненадување за неговите обожаватели ширум светот. Познато е дека со години избегнува тесто, бидејќи глутенот негативно влијае врз неговите спортски перформанси.
Вообичаено, исхраната на Ѓоковиќ е добро позната. Често зборува за неа, па дури им дава совети на оние што сакаат да се хранат како него. Според него, важно е да се јаде полека и свесно, да му се „дадат на телото јасни инструкции“, да се остане позитивен додека се јаде и да се води сметка за квалитетот на храната, а не за квантитетот.
Новак секое утро започнува со голема чаша вода на празен стомак, а инсистира таа да биде на собна температура. Потоа подготвува свој „супер појадок“, кој вклучува:
• Житарки или овесни снегулки без глутен
• Грст мешани јаткасти плодови (бадеми, ореви, кикирики)
• Неколку семки од сончоглед или тиква
• Овошје (целo или сечкано, на пример банани и бобинки)
• Лажичка кокосово масло (поради електролитите и минералите)
• Оризово, бадемово млеко или кокосова вода
Ручекот е исто така значаен дел од неговата исхрана. Ѓоковиќ комбинира тестенини од цели зрна со зеленчук. Тестото мора да биде направено од киноа или леќа, а зеленчукот може да биде речиси секој вид. Но, тој внимава на детали – на пример, јаде свежи домати, но избегнува сос од домати, бидејќи смета дека е потежок за варење и често содржи адитиви.
Најголем дел од протеините ги внесува за вечера. Додека јадел месо, стекот, пилешкото и лососот биле редовен дел од неговото мени. „Колку е храната поблиску до природата, толку е подобра за мене“, изјавил Ѓоковиќ, објаснувајќи дека се поврзува со светот околу себе преку исхраната.
Тенискиот новинар Барнаби Лејн одлучи една недела да се храни како Новак Ѓоковиќ за да го испроба неговиот начин на живот. Според него, купувањето намирници било поедноставно отколку што очекувал, но се соочил со друг проблем – недостаток на разновидност.
„Иако вечерата беше интересна – една вечер имав пилешко со лимон, а друга стек и компири – во суштина, секој ден беше ист: повеќе вода, повеќе овошје, повеќе салата и повеќе супа. По неколку дена почнав да чувствувам замор поради недостатокот на разновидност“, сподели Лејн.
Без разлика на тоа, фактот што Ѓоковиќ со години се придржува кон ваков режим и сè уште доминира во тенискиот свет, само ја потврдува важноста на исхраната во неговиот успех.