7 причини зошто човекот испушта гасови (и зошто тоа е сосема нормално)

Точка

02/11/2024

14:22

766

Големина на фонт

а а а

Зошто човек прди? Ова е прашање кое можеби не го поставуваме гласно, но сите знаеме дека одговорот е неизбежен дел од нашето секојдневие. Прдењето, колку и да звучи непријатно или смешно, всушност е сосема нормална телесна функција.

Зошто човекот испушта гасови (народски кажано, прди)? Ова е прашање кое можеби не го поставуваме гласно, но сите знаеме дека одговорот е неизбежен дел од нашето секојдневие. Прдењето, колку и да звучи непријатно или смешно, всушност е сосема нормална телесна функција.

Без разлика дали е тивко или гласно, неочекувано или планирано, прдежот е таму за да нѐ потсети дека сите сме луѓе - и дека сите имаме дигестивни системи кои понекогаш само треба да испуштат малку воздух.


Муабетот за гасовите често доаѓа со примеси на хумор, затоа што, да се разбереме, кој барем еднаш не се насмеал поради звукот што, како што велат, „избегал“? Но, зад секое ослободување на гас се крие интересна наука. Во оваа статија ќе разјасниме зошто прдењето не е само смешен феномен, туку и корисен показател за здравјето на нашето варење.

Што е прдеж?

За да разбереме зошто мажот прди, прво мора да разбереме што всушност е прдеж. Прдењето, или флатуленција, е едноставно ослободување на вишок гас од дигестивниот систем преку анусот. Овие гасови се акумулираат за време на варењето, и додека се движат низ цревата, тие излегуваат - често со познат звучен ефект.

Повеќето гасови во нашето тело доаѓаат од два главни извори: воздухот што го голтаме и гасовите што се произведуваат како нуспроизвод на варењето. Процесот на варење започнува во устата, каде што ја џвакаме и голтаме храната, а во тој процес често вдишуваме воздух. Потоа, кога храната ќе стигне до желудникот и цревата, ензимите и бактериите ја разградуваат храната, што исто така произведува гасови. Овој гас мора да оди некаде, па патува низ цревата и излегува како прдеж.


7 причини зошто човек прди

Сите понекогаш се прашуваме зошто некој прди, а одговорот е всушност прилично едноставен - нашето тело произведува гасови додека ја вари храната, а прдењето е природен начин за нивно ослободување. Сепак, причините за прдењето не се секогаш исти. Ова се седумте најчести причини зошто луѓето прдат и што тоа значи за нашето здравје!

1. Голтање воздух

Можеби не сте свесни, но додека јадете или пиете често голтате мала количина воздух. Ова најчесто се случува кога јадеме брзо, пиеме газирани пијалаци или џвакаме гуми за џвакање. Воздухот што го внесуваме влегува во нашиот дигестивен систем и патува низ цревата, што може да доведе до прдеж. Затоа, еден од одговорите на прашањето „зошто луѓето прдат“ е едноставен – голтаме воздух!

2. Варење на храната

Кога јадеме, храната се разложува во желудникот и цревата. Во текот на овој процес, ензимите и бактериите кои ја разградуваат храната создаваат гасови како нуспроизвод. Овие гасови вклучуваат јаглерод диоксид, метан и водород. Тие се акумулираат во цревата, а кога притисокот станува преголем се ослободуваат гасови - со прдеж.

3. Храна богата со растителни влакна

Храната богата со растителни влакна, како што се гравот, леќата, зелката и брокулата, може да предизвикаат повеќе прдежи бидејќи потешко се вари. Влакната поминуваат низ цревата речиси недопрени, што значи дека цревните бактерии треба дополнително да ги разградат, а овој процес создава поголеми количини на гасови. Затоа често се вели дека оваа храна „стимулира“ прдење.

4. Бактерии во цревата

Нашите црева се дом на милиони бактерии кои помагаат во разградувањето на храната. Овие бактерии ги ферментираат несварените делови од храната, а овој процес произведува гасови. Ова е причината зошто бактериите во цревата се една од главните причини зошто прдиме.


5. Нетолеранција на лактоза

Многу луѓе имаат потешкотии со варењето на млечните производи поради недостаток на ензимот лактаза, кој ја разградува лактозата. Ако телото не може да ја разложи лактозата, бактериите ја преземаат таа задача, создавајќи многу гас во процесот. Затоа, луѓето со нетолеранција на лактоза често прдат по консумирање млечни производи.

6. Несоодветно џвакање храна

Кога јадеме брзо и не ја џвакаме доволно храната, повеќе воздух и храна што не е доволно разградена влегува во дигестивниот систем. Ова може да предизвика повеќе гасови и да доведе до прдеж. Значи, одговорот на прашањето „зошто луѓето прдат“ понекогаш лежи во едноставно решение – јадете побавно!

7. Стрес и емоции

Стресот и анксиозноста можат да имаат големо влијание врз нашето варење. Во стресни ситуации, дигестивниот систем може да забави или забрза, што доведува до надуеност и гасови. Така, кога се прашувате „зошто прдиме“ повеќе кога сме под стрес, одговорот лежи во врската помеѓу варењето и емоциите.

Зошто повеќе испуштаме гасови во одредени моменти?

Многу фактори влијаат на зачестеноста и интензитетот на гасовите. Исхраната е клучен елемент – консумирањето храна богата со влакна или млечни производи може да предизвика повеќе прдежи. Исто така, вежбањето помага да се забрза варењето, што може да доведе до побрзо ослободување на гасови.

Емоционалната состојба игра голема улога; стресот и анксиозноста може да го зголемат производството на гас поради промените во дигестивниот систем. Затоа, ако сте под стрес, јадете брза храна или пиете газирани сокови, немојте да се изненадите ако прднете повеќе од вообичаено.

Сите овие информации ни помагаат подобро да разбереме зошто луѓето прдат и како можеме да влијаеме на тоа. Прдењето е нормален, природен и често неизбежен дел од животот, а сега го имате одговорот на едно од најчестите, но ретко поставувани прашања!

Дали прдењето е добро или лошо?

Иако можеби не е најпријатниот дел од животот, прдењето всушност е корисно за нашето тело. Кога се прашувате зошто човек прди, одговорот лежи во фактот дека прдењето е знак за здраво варење. Кога јадеме, нашите органи работат на разградување на храната, а гасот е природен нуспроизвод на тој процес. Значи, прдењето е начин на телото да го елиминира вишокот гас, што ни помага да се чувствуваме поудобно и помалку надуени.

Освен тоа, прдењето може да биде показател дека нашите црева се движат и правилно си ја вршат работата. Кога се прашуваме зошто прдиме, одговорот е често едноставен: затоа што имаме здрав дигестивен систем кој ефикасно ја вари храната и ослободува гасови.

Сепак, прдењето не е секогаш позитивен знак. Ако забележите дека прдите повеќе од вообичаено, дека гасовите се придружени со болка или дека имате прекумерна надуеност, тоа може да биде знак за проблем. На пример, прекумерната надуеност може да укаже на нетолеранција на храна (како што е лактоза), премногу влакна во исхраната или дури и дигестивни проблеми како што е синдром на нервозно дебело црево (IBS).


Ако прдењето стане непријатно или болно, можеби е време да внимавате на исхраната и начинот на живот и да посетите лекар.

Како да го намалите прдењето ако ви стане непријатно?

Ако се прашувате како да го намалите прдењето бидејќи станува непријатно, постојат практични мерки што можете да ги преземете. Првата линија на одбрана е промена во исхраната. Храната богата со растителни влакна, како грав, леќа и зелка, често предизвикува повеќе гасови. Размислете за намалување на внесот на овие намирници или постепено воведување на влакна во вашата исхрана за да му овозможите на вашето тело да се прилагоди.

Исто така, избегнувањето на газирани пијалаци може да го намали количеството воздух што влегува во дигестивниот систем. Пиењето обична вода наместо минерални или газирани пијалаци може да го намали прдежот.

Ако јадете брзо или џвакате со отворена уста, поголема е веројатноста да голтате воздух, што ќе ја зголеми акумулацијата на гасови. Јадете побавно и џвакајте ја храната потемелно.

Стресот е уште еден важен фактор. Кога сме под стрес, телото може да реагира со забрзување или забавување на варењето, што може да предизвика надуеност и прдење. Техниките за релаксација, како што се длабоко дишење, медитација или редовно вежбање, можат да помогнат да се намали стресот дури и на клеточно ниво и на тој начин да се намали потребата за прдење.

Ако сте нетолерантни на одредени видови храна, како што се млечните производи, обидете се да ги исфрлите од исхраната и проверете дали тоа ќе го намали проблемот. Конечно, пробиотиците - соеви на добри бактерии - можат да помогнат во балансирањето на варењето и да ја намалат надуеноста и гасовите.

Заклучок: Прдењето како природен дел од животот

На крајот на денот, зошто мажот прди? Бидејќи тоа е природен, неизбежен дел од дигестивниот процес. Иако може да биде срамно или смешно во социјалните ситуации, прдењето е знак дека нашето тело функционира правилно. Зошто луѓето прдат? Бидејќи тоа е начин на телото да го ослободи вишокот гас.

Не треба да се срамиме поради прдењето - тоа е нормална појава што нѐ поврзува како луѓе. Затоа, следниот пат кога ќе прднете во незгоден момент, запомнете дека сте само дел од природниот циклус и дека вашето тело го прави она што треба да го направи за да остане здраво.



Спонзорирани линкови

Маркетинг