Општо познато е дека белиот шеќер е фактор со висок ризик за срцеви заболувања, дебелина, дијабетес тип 2, а истражувањата покажуваат дека прекумерното уживање во слатки и слатки пијалоци кое трае со години значи и поголем ризик од клиничка депресија.
Со текот на времето, премногу шеќер може да го направи нашето тело отпорно на инсулин, што значи дека хормоните нема добро да ја завршат својата работа. Шеќерот може да го забрза процесот на стареење на кожата со оштетување на колагенот и еластинот, кои помагаат да се одржи кожата мазна и цврста. Меѓутоа, бидејќи предизвикува зависност, не е лесно да се исфрли шеќерот од исхраната.
Еве неколку едноставни совети и трикови кои ќе ви помогнат постепено да ја намалите количината на шеќер во исхраната, без драстични промени во навиките.
Препознајте ги скриените шеќери
Прочитајте ги етикетите на производите што ги купувате. Шеќерот оди под различни имиња како што се фруктоза, сахароза, гликоза и пченкарен сируп. Важно е да бидете свесни за неговото присуство во вашиот живот. Избегнувајте засладени сокови и газирани пијалоци.
Наместо сокови и газирани пијалоци, изберете вода, чај или вода во која цедите лимон или портокал. Засладете се со лажица мед, тоа е многу подобра опција од индустриските сокови.
Користете природни засладувачи
Наместо рафиниран шеќер, изберете природни засладувачи како мед, јаворов сируп или стевиа.
Изберете ја вистинската закуска
Наместо слатки, јадете овошје, јаткасти плодови, јогурт без додаден шеќер или темно чоколадо.
Приготвувајте си ги оброците
Обидете се да готвите што почесто, а тоа важи и за подготовка на деликатеси. Така, имате целосна контрола врз количината на шеќер во вашата чинија.
Избегнувајте преработена храна
Преработената храна често содржи големи количини на скриен шеќер. Тука спаѓаат кечап, готови преливи за салата, леб и колачи, готови оброци, конзервирана храна, протеински шипки, гранола, пијалоци „без шеќер“... Наместо тоа, изберете храна која е најблиску до нивната оригинална форма.
Постепено намалувајте ја количината на шеќер
Постепено намалувајте ја количината на шеќер во кафето, чајот и слатките рецепти за да ви помогнат да се прилагодите.
Зголемете го внесот на влакна
Храната богата со растителни влакна, како што се зеленчукот, овошјето и цели зрна помагаат во регулирањето на шеќерот во крвта.
Конзумирајте слатки само за специјални прилики
Задоволствата кои содржат рафиниран шеќер резервирајте ги само за посебни прилики. Во никој случај не треба да ги јадете на дневна основа.