Мастите се есенцијална хранлива материја која му е потребна на телото за негово целосно функционирање.
Незаситените масти помагаат во намалувањето на LDL холестеролот и триглицеридите, додека го зголемуваат HDL холестеролот, објаснува кардиолог за EatingWell.
Со други зборови, здравите масти помагаат за здравјето на срцето, го намалуваат ризикот од рак и без сомнение им даваат убав вкус на садовите.
Заситените масни киселини се цврсти на собна температура, додека незаситените масни киселини се течни на собна температура поради нивните различни хемиски структури. Затоа првото ќе не дебелее и ќе го подигне холестеролот, додека второто ќе го направи спротивното.
Иако холестеролот е неопходна супстанца во организмот, вишокот на LDL холестерол лошо влијае на здравјето и долго време е препознаен како фактор на ризик за развој на атеросклероза и други кардиоваскуларни заболувања.
Незаситените масни киселини главно се наоѓаат во медитеранската исхрана, која се состои од производи како што се:
маслиново масло
ореви
авокадо
Риба
Споменатите добри масти може да се поделат на мононезаситени и полинезаситени, кои вклучуваат омега-3 и 6 масни киселини. Ќе ги најдеме и во рибата, чиа семето, семето од лен, оревите, гравот и сојата.
- Помагаат во апсорпцијата на витамини растворливи во масти А, Д, Е и К
- регулирање на телесната температура
Ако не консумираме доволно здрави масти, може да се појават симптоми како замор, сува кожа и ослабен имунитет.