4 видови здрави масти кои можат да ви помогнат да ослабнете и да го намалите холестеролот

Точка

01/07/2024

22:39

6.320

Големина на фонт

а а а

Здравите масти се важен дел од урамнотежената исхрана, нудејќи бројни придобивки за целокупното здравје.

За разлика од нездравите масти, кои можат да го зголемат ризикот од срцеви заболувања, здравите масти можат да помогнат во контрола на тежината и да го подобрат нивото на холестерол. Вклучувањето на извори на здрави масти во вашата исхрана може да поттикне чувство на ситост, да го намали прејадувањето и да помогне во губење на тежината.


Авокадото е богато со влакна и здрави масти, кои поттикнуваат ситост и го намалуваат вкупниот внес на калории. Влакната помагаат да останете сити подолг период, намалувајќи ги шансите за прејадување. Богато со мононезаситени масти, авокадото помага да се намали нивото на лошиот холестерол додека го подигнува нивото на добриот холестерол. Авокадото исто така прави да се чувствувате сити, намалувајќи го вкупниот внес на калории.

Мононезаситените и полинезаситените масти во јаткастите плодови помагаат во намалување на нивото на ЛДЛ холестеролот, кој е познат како „лош“ холестерол. Овие масти, исто така, поттикнуваат зголемување на ХДЛ холестеролот, кој се смета за „добар“ холестерол и помагаат да се отстрани ЛДЛ холестеролот од артериите.


Маслиновото масло претежно се состои од мононезаситени масти, особено олеинска киселина која е позната по своите здравствени придобивки. Мононезаситените масти во маслиновото масло помагаат во намалување на нивото на лошиот холестерол, што е клучно за намалување на ризикот од срцеви заболувања.

Екстра девственото маслиново масло е преполно со антиоксиданти и мононезаситени масти, кои помагаат да се намали воспалението и да се подобри нивото на холестерол.


Масните риби се богати со омега-3 масни киселини, особено EPA (еикозапентаенонска киселина) и DHA (докосахексаеноична киселина). Овие масти се есенцијални за различни телесни функции и помагаат при слабеење. Лососот, скушата и сардините се богати со омега-3 масни киселини, кои ги намалуваат триглицеридите и го намалуваат ризикот од срцеви заболувања. Омега-3 масните киселини исто така го поддржуваат слабеењето, подобрувајќи го метаболичкото здравје.



Спонзорирани линкови

Маркетинг