Една особина кај луѓето, може да покаже дали се натпросечно интелигентна личност

Точка

21/02/2024

12:25

6.451

Големина на фонт

а а а

Иако високиот коефициент на интелигенција не е детерминанта дека ќе бидете успешни, сакани или богати, тоа секако може да ви го олесни секојдневието. Постојат голем број карактеристики кои зборуваат за нивото на интелигенција кое го поседувате, а научниците открија дека една карактеристика може да биде знак дека сте натпросечни.

За да бидете сигурни дали сте меѓу натпросечно интелигентни луѓе, најдобро би било да се тестирате. Сепак, истражувачите Гил Грингрос и Џефри Милер од Универзитетот во Ново Мексико и Род А. Мартин од Универзитетот во Западен Онтарио открија дека хуморот е знак на основната когнитивна способност.


Група студенти учествуваа во ова интересно истражување, чија задача беше да креираат измислени профили на луѓе врз основа на некои основни информации.

Учениците потоа оценија колку се смешни одговорите на другите учесници во истражувањето, а потоа од сите учесници беше побарано да пополнат тестови за општа интелигенција, совесност, отвореност, екстравертност, дружељубивост и невротичност.

Студијата покажа дека општата интелигенција е силен предиктор за хуморот, независно од другите променливи. Учениците кои имале поголема смисла за хумор обично имале подобри когнитивни способности и затоа биле попаметни.


Исто така, постојат и други студии кои укажуваат на поврзаност помеѓу хуморот и натпросечната интелигенција.

Студијата објавена во 1970-тите опфатила 55 комичари и 14 женски комичари и открила дека тие постојано постигнувале значително повисоки резултати на тестовите за интелигенција од просечната популација. Додека просечниот резултат на коефициентот на интелигенција кај општата популација е помеѓу 90 и 110, откриено е дека машките комичари постигнуваат просечни 138, а женските комичари 126.


Покрај тоа, истражувачите Вилијам Е. Хаук и Џон В. Томас од Универзитетот Бакнел спроведоа истражување за да испитаат три променливи: креативност, интелигенција и смисла за хумор. Тие откриле дека додека креативноста и интелигенцијата се независни една од друга, хуморот е поврзан и со креативноста и со интелигенцијата.

Секако, ако немате смисла за хумор, тоа не значи дека не сте интелигентни. Добрата смисла за хумор е само една од многуте особини кои сигнализираат натпросечна интелигенција. Дополнително, ако сте некој кој претпочита да го цени хуморот кај другите луѓе, ова е исто така знак дека можеби имате натпросечна интелигенција.
Спонзорирани линкови

Маркетинг