Една од најчестите идеи за појадок или вечера без грешка е пројата.
Таа е едноставна за подготовка, во стил „помешајте ги сите состојки и ставете ги во плех“, пројата е омилена и меѓу децата и меѓу возрасните.
Доколку обожавате проја, но сепак малку сакате да го смените рецептот, тогаш пробајте го овој рецепт со пченкарно брашно.
Нејзе ја нарекуваат и лажна проја. Таа често се наоѓала на менијата во семејствата ширум Југославија.
- 400 грама пченкарно брашно;
- 4 јајца;
- 100 милилитри масло за јадење;
- 200 грама кисела павлака;
- 1 прашок за печиво;
- млеко.
Прво одвојте ги жолчките од белките, па жолчките изматете ги со павлака.
Потоа додадете го маслото за јадење, брашното и прашокот за печиво. Сето тоа добро изматете го, од друга страна изматете ги белките во цврста состојба заедно со млекото.
Смесата треба да биде со иста густина како и онаа за палачинки. Спојте ги двете смеси и ставете ги во тепсија која претходно сте ја обложиле со хартија за печење.
Печете ја пројата на 200 степени Целзиусови додека не добие златна боја.
Пријатно јадење!