Некои ја нарекуваат лажна проја, се подготвува многу брзо: Рецепт за пченкарно задоволство кое ќе го правите еднаш неделно

Точка

23/09/2023

15:00

15.938

Големина на фонт

а а а

Една од најчестите идеи за појадок или вечера без грешка е пројата.

Таа е едноставна за подготовка, во стил „помешајте ги сите состојки и ставете ги во плех“, пројата е омилена и меѓу децата и меѓу возрасните.

Доколку обожавате проја, но сепак малку сакате да го смените рецептот, тогаш пробајте го овој рецепт со пченкарно брашно.

Нејзе ја нарекуваат и лажна проја. Таа често се наоѓала на менијата во семејствата ширум Југославија.

Состојки:

- 400 грама пченкарно брашно;
- 4 јајца;
- 100 милилитри масло за јадење;
- 200 грама кисела павлака;
- 1 прашок за печиво;
- млеко.


Подготовка:

Прво одвојте ги жолчките од белките, па жолчките изматете ги со павлака.

Потоа додадете го маслото за јадење, брашното и прашокот за печиво. Сето тоа добро изматете го, од друга страна изматете ги белките во цврста состојба заедно со млекото.

Смесата треба да биде со иста густина како и онаа за палачинки. Спојте ги двете смеси и ставете ги во тепсија која претходно сте ја обложиле со хартија за печење.

Печете ја пројата на 200 степени Целзиусови додека не добие златна боја.


Пријатно јадење!




Спонзорирани линкови

Маркетинг