И тоа постои: Сопственикот го ставил својот „Mercedes“ на аукција, па сам го понудил најголемиот износ и морал да го плати

Точка

20/09/2023

21:38

10.622

Големина на фонт

а а а

Не е познато дали сопственикот ги знаел правилата на аукцијата или само се заиграл со надеж да постигне повисока цена. Сепак, ќе мора да плати.

Он-лајн аукциите последните години стекнале огромна популарност, а можеби најдобри понуди ќе најдете на „bring-A-Trailer. Таму неодамна се појавил интересен „Mercedes AMG G63“ кој го понудил продажниот специјалист „Switchcars“.

Оригиналниот оглас можете да го погледнете ТУКА.

Очекувано, интересот за скапоцената „G“ класа од „AMG“ била голема, но малку кој очекувал дека меѓу оние кои лицитираат ќе биде и самиот продавач. Тој не размислувал дека во доменот на таканаречени резервирани цени од претходно дефинираните 90.000 долари ќе влезе и ако понуди нешто помалку. Имено, во тој износ влегуваат и 5% проценти провизија која ја одбива организаторот на аукцијата.

Нудејќи 86.000 долари, сопственикот по истекот на аукцијата станал и купувач. Кога видел што направил, за да го избегне плаќањето на провизијата од 4.300 долари (5 проценти од постигнатата цена), барал да контактира лицето кое ја понудило втората највисока понуда од 85.000 долари.

Се разбира, специјалистот за продажба стапил во контакт со организаторот, кој веднаш одговорил. Сопственикот на автомобилот, кој се претставил како купувачот „nassin35“, добил сметка од 4.300 долари што мора веднаш да ја плати и притоа заработил доживотна забрана за продажба преку платформата за онлајн аукција.
Спонзорирани линкови

Маркетинг