Доколку некој се обидува да ве понижи, кажете му само еден збор: Трикот на Фројд ќе ви помогне да ги победите злобните луѓе

Точка

28/01/2023

14:05

13.049

Големина на фонт

а а а

Фројд сметал дека доволно злобната личност којашто сака да ве повреди треба да ѝ го кажете само овој збор, и тоа на мирен начин.

Фројд секако знаел да ги препознае глупавите луѓе, сепак тоа не му помогнало да најде среќа во бракот. Сепак, неговиот совет за тоа како да постапите со завидните и злобни луѓе мора да го усвоите.

Луѓето се емотивни суштества и често критиките, осудите или навредите од другите можат да нè доведат до очајување, непријатност и рушење на самодовербата. Конструктивната критика од блиска личност на која ѝ верувате треба да ја прифатите, но навредите во комуникацијата можат да бидат отровни стрели. Лицата кои ве навредуваат имаат само една мисија, да ве повредат.


Фројд кажал: „Силна личност никогаш не го презема товарот на туѓите изјави“.

Како всушност да се справите со навредите и лошото однесување?

Не влегувајте во конфликт, туку кажете „да“ на било која негова негативна претпоставка, и тоа со мирен израз на лицето. Моќта на мирното „да“ е во состојба да раствори секој психолошки притисок затоа што едноставно на личноста која ве навредува ѝ го обезбедувате нападот и го докажувате спротивното, дека не се грижите премногу за тоа што ве навредува.

Покрај магичното „да“ за да се заштитите од навредите важно е да развиeте самопочит. Не дозволувајте вашиот мир да зависи од надворешни процени. Здравата самодоверба е процена на самиот себе, а мислењето околу себе е вредносен суд, често површен и кој не бара најдобри цели туку мисија.


Фројд кажал: „Луѓето да се оценуваа само самите себе и да не се занимаваа со вреднување на другите, грубоста би изумрела како феномен“.
Спонзорирани линкови

Маркетинг