Плескавици од тиквички и ориз: Кога еднаш ќе ги пробате, ќе станат „редовни гости“ на вашата трпеза

Точка

15/10/2025

21:10

202

Големина на фонт

а а а

Направете плескавици од тиквички и ориз – лесни, сочни и брзи за подготовка. Совршени за здрав оброк за целото семејство.

Сочни и лесни, овие плескавици се совршен избор за летни оброци или како здрава вечера. Комбинацијата од тиквички и ориз дава убава текстура, а зачините ја истакнуваат природната арома на зеленчукот. Подготовката е брза, а резултатот е вкусен и хранлив оброк за целото семејство.

За да ги направите плескавиците покрцкави, добро исцедете ги тиквичките пред да ги измешате со другите состојки.

Со овој рецепт ќе добиете околу десетина плескавици.


Потребни состојки:

• 2 средни тиквички;

• 100 гр варен ориз;

• 1 јајце;

• 1 кромид;

• 2-3 лажици лебни трошки или брашно;

• Сол;

• Бибер;

• магдонос (по желба);

• оригано (по желба);

• масло за пржење.


Подготовка:

Исчистете ги и грубо изрендајте ги тиквичките. Додадете сол и оставете ги 10 минути да пуштат вода, а потоа добро исцедете ги. Кромидот ситно исечкајте го.

Во голем сад измешајте ги ренданите тиквички, сварениот ориз, јајцето, кромидот и зачините. Додадете презла или брашно за да ја направите смесата доволно цврста за да може да се обликува.


Обликувајте плескавици со средна големина. Пржете ги во тава со малку масло околу 3-4 минути од секоја страна додека не добијат златна боја. Ако ги печете во рерна, распоредете ги на плех за печење и печете 15-20 минути на 200°C, свртувајќи ги на половина од времето.

Плескавиците од тиквички и ориз се лесни, сочни и едноставни за подготовка, а се идеални и за деца и за возрасни кои сакаат здрав и вкусен оброк.