Оваа група храна се смета за идеална за здравјето на мозокот: Богата е со витамин Б, лутеин и растителни влакна

Точка

18/03/2025

08:29

1.739

Големина на фонт

а а а

Мозокот е еден од најважните органи во нашето тело, а исхраната може значително да влијае врз неговото здравје и функција.

Изборот на квалитетна храна може да го заштити мозокот од дегенеративни болести и да го подобри расположението.

Одредени видови храна, како што се семките од сончоглед и целите зрна, имаат поголеми придобивки за мозокот од други. Сепак, според експертите, меѓу кои е и д-р Ума Наиду, нутриционист и невролог од Харвард, една група храна има особено значајна улога за здравјето на мозокот, а тоа е зелениот лиснат зеленчук.

Некои од зелените лиснати зеленчуци што можете да ги вклучите во вашето мени се: кељ, спанаќ, зелена салата, блитва, зелка... А еве три причини зошто, според експертите, исхраната богата со зелен лиснат зеленчук е корисна за вашиот мозок.


Богат е со витамин Б

Состојбите како депресија и деменција често се поврзани со недостаток на витамин Б, според студија спроведена на Медицинскиот факултет при Државниот универзитет Вејн.

„Зелениот лиснат зеленчук е одличен извор на витамини од групата Б. Витаминот познат како фолат е клучен за поддршка на мозочното и невролошкото здравје, оптималната функција на невротрансмитерите и одржувањето на урамнотежено ментално здравје“, вели д-р Наиду.

Зелениот лиснат зеленчук е првиот и најважен вид храна што д-р Наиду им го препорачува на своите пациенти кои сакаат да го подобрат своето расположение.


Богат е со хранливи материи што го зајакнуваат мозокот

Овој зеленчук изобилува со хранливи материи што го поттикнуваат здравјето на мозокот, како фолати, лутеин и бета-каротин. Лутеинот е поврзан со подобрување на функцијата и структурата на мозокот кај постарите возрасни лица, а систематски преглед покажа дека додатоците на бета-каротин можат да ја зајакнат вербалната и когнитивната меморија.


Одличен извор на влакна

Зголемениот внес на диетални влакна е поврзан со намален ризик од развој на депресија, според истражување објавено во 2021 година во списанието Complementary Therapies in Medicine. Д-р Наиду препорачува зголемен внес на диетални влакна, особено од растителна храна, а зелениот лиснат зеленчук е богат извор на влакна.