Чајот од шипка е познат како природен еликсир на здравјето, со бројни придобивки за телото, особено за време на зимските месеци.
Тој помага при настинки, го зајакнува имунитетот и ги ублажува болките во зглобовите. Важно е правилно да се подготви за да ги зачувате сите корисни својства на ова црвено овошје.
Придобивки од чајот од шипка
Шипката е богат извор на витамин Ц, како и на витамини Б2, К и провитамин А. Неодамнешните истражувања покажуваат дека освен за јакнење на имунитетот, чајот од шипка е ефикасен за:
• Намалување на треска (во комбинација со цветови од липа).
• Стомачни проблеми (во комбинација со нане, помага кај детски дијареи).
• Диуретик (кога се меша со смрека и пченкарна свила).
• Болки во зглобовите (особено ефикасен во комбинација со корен од ѓумбир).
Поради своето богатство со витамин Ц, чајот е одличен за превенција од сезонски настинки и грип.
Како да го подготвите чајот од шипка?
Потребни состојки:
• Рачно набрана шипка со темноцрвена (бордо) боја.
• Една полна лажица шипка.
• 2 дл ладна вода.
Постапка:
1. Подготовка на шипката:
o Сомелете една полна лажица шипка со толчник непосредно пред подготовката.
o Внимавајте влакната од плодот да не дојдат во контакт со вашата кожа или очи, бидејќи може да предизвикаат иритација.
o Префрлете ја сомелената шипка во чајник и додајте ладна вода.
o Покријте го чајникот и оставете го да отстои преку ноќ.
2. Загревање:
o Наутро, ставете го чајот на шпорет и загрејте го додека не почне да врие на ниска температура.
3. Процедување:
o Оставете го чајот да отстои половина час и потоа процедете го.
Зачувување на витаминот Ц
Витаминот Ц е чувствителен на високи температури, па затоа е важно чајот да не се подготвува со вода која врие над 70 степени. Со овој метод, ќе добиете напиток кој е богат со сите корисни состојки на шипката.
Овој чај е вкусен, ароматичен и вистинска природна помош за вашето здравје во текот на студените месеци.