Дали често се судрите со предмети и лесно добивате модринки? Можеби ви недостасуваат некои важни хранливи материи

Точка

12/11/2024

10:00

2.734

Големина на фонт

а а а

Иако модринките се често дел од секојдневниот живот, исхраната богата со витамини и минерали може да помогне во намалувањето на нивната појава.

Дали ви се чини дека брзо добивате модринки дури и по благи удари, додека други едвај забележуваат промени на кожата по слични инциденти? Лесните модринки може да бидат знак дека на вашето тело му недостасуваат хранливи материи кои ги зајакнуваат крвните садови и кожата. Иако некои луѓе природно се склони кон појава на модринки поради генетските фактори или типот на кожа, исхраната игра клучна улога во брзото закрепнување од полесни повреди, објаснува д-р Шреј Кумар Сривастав.

Што предизвикува модринки?

Модринки се јавуваат кога се оштетуваат малите крвни садови под површината на кожата, што доведува до истекување на мала количина крв во околното ткиво. Кај оние кои лесно добиваат модринки, овој процес е поинтензивен, а на кожата ѝ е потребно повеќе време за да се опорави. Лесните модринки може да укажуваат на недостаток на хранливи материи, слаба циркулација или дехидрација, објаснува докторот.

Ако често забележувате модринки дури и по благи удари, размислете да го зголемите внесот на следниве витамини и минерали:


Хранливи материи кои помагаат во спречување на модринки

• Витамин Ц – Помага во создавање на колаген, кој ја поддржува структурата на крвните садови и кожата. Недостатокот на витамин Ц може да ги ослаби крвните садови. Добри извори: агруми, јагоди, пиперки, киви и брокула.

• Витамин К – Суштински е за згрутчување на крвта и помага брзо да се запре крварењето. Луѓето со ниско ниво на витамин К се повеќе склони кон модринки. Добри извори: лиснат зеленчук како кељ, спанаќ и блитва.

• Биофлавоноиди – Растителни антиоксиданси кои ги зајакнуваат капиларите во комбинација со витамин Ц. Добри извори: агруми, бобинки, кромид и зелен чај.

Железо – Клучно е за формирање на црвени крвни зрнца и транспорт на кислород. Недостатокот на железо може да предизвика бледило и да ја зголеми тенденцијата за модринки. Добри извори: посно црвено месо, живина, риба, грав, спанаќ и збогатени житарки.


Цинк – Важен е за регенерација на ткивата и заздравување на раните. Недостатокот на цинк може да го забави обновувањето на кожата. Добри извори: месо, школки, мешунки, семиња и јаткасти плодови.

Протеини – Потребни се за зајакнување и поправка на ткивата, вклучително и кожата и крвните садови. Нискиот внес на протеини може да доведе до кревки крвни садови. Добри извори: јајца, пилешко, риба, тофу, грав и грчки јогурт.


Кога да се консултирате со лекар?

Ако забележите дека модринките се појавуваат често или се многу изразени, консултирајте се со лекар. Прекумерната појава на модринки може да укаже на здравствени проблеми, како што се нарушувања на згрутчувањето на крвта, заболувања на црниот дроб или несакани ефекти од одредени лекови.




Спонзорирани линкови

Маркетинг