Милиони Британци беа принудени да пијат „лош“ чај минатиот ноември поради рекордно низок притисок предизвикан од бурата Киран.
Нискиот притисок предизвика точката на вриење на водата да падне под 100 степени, која експертите инаку ја препорачуваат за да се извлече целосниот вкус од листовите на чајот.
Студијата на метеоролозите од Универзитетот во Ридинг, објавена во списанието Weather, покажа дека водата во Ридинг вриела на 98 степени на денот на бурата.
За водата да зоврие, атмосферскиот притисок мора да одговара на притисокот на пареата на течноста. Нормално е падот на атмосферскиот притисок за време на лоши временски услови како бури.
Утрото на 2 ноември, Калеб Милер, докторант и коавтор на студијата, ја постави својата опрема во лабораторијата за точка на вриење на одделот за временска прогноза.
– Како експериментатор видов можност да направам некои мерења на својствата на зовриената вода при низок атмосферски притисок – изјави Милер.
Со спроведување на контролирани експерименти користејќи температурни сензори и стандарден електричен котел, Милер и неговиот тим беа во можност да ги споредат резултатите со претходните точки на вриење забележани под различни услови на воздушен притисок со користење на истиот апарат.
За да го одредат поширокиот регионален ефект на бурата врз точките на вриење, тие исто така комбинираа временски податоци од различни извори, вклучувајќи метеоролошки станици покрај патот низ јужна Англија и отчитувања на притисокот од Атмосферската опсерваторија на Универзитетот во Рединг.
Ова им овозможило да следат додека нискиот притисок се движел североисточно низ регионот во текот на утрото, што се совпаѓа со типичните времиња за појадок.
Ваквите ефекти ретко се забележуваат во густо населените области. Алек Бенет, коавтор на студијата, рече:
- Влијанието на притисокот врз температурата на вриење им е одамна познато на планинарите, но Киран ги открил ефектите од феноменот на широк регион.