Одржувањето здрава тежина и контролирањето на нивото на шеќер во крвта се клучни за целокупната благосостојба, особено додека се движиме низ различните фази од животот. Одредени намирници како мешунките, лукот, масната риба и грчкиот јогурт можат да ви помогнат во тоа.
Како што старееме, нашите диететски избори стануваат сè повлијателни во одржувањето на оптималното здравје. Ова е причината зошто е важно да се јаде храна која помага да се стабилизира нивото на шеќер во крвта и да се олесни губењето на тежината, а она што го јадеме може да влијае на тоа како нашите тела ја метаболизираат глукозата и управуваат со тежината.
Клучот е да се изберат опции за хранливи материи кои имаат низок гликемиски индекс, богати со влакна и полни со есенцијални хранливи материи.
Мешунките како гравот, грашокот, наутот и леќата се одличен избор за стабилизирање на нивото на глукоза и помош при губење на вишокот килограми. Мешунките имаат низок гликемиски индекс, што значи дека постепено ослободуваат гликоза во крвотокот, спречувајќи нагли скокови на шеќерот во крвта. Овој механизам со бавно ослободување помага во одржување на нивото на енергија и ги намалува епизодите на глад, поддржувајќи го целокупното контролирање на тежината.
Покрај својата кулинарска привлечност, лукот нуди бројни здравствени придобивки, вклучително и помагање во регулација на шеќерот во крвта и губење на тежината. Лукот содржи соединенија како алицин кои можат да ја подобрат чувствителноста на инсулин и да го намалат нивото на гликоза во крвта. Дополнително, неговите антиинфламаторни својства помагаат да се намали отокот поврзан со метаболичките состојби.
Масните риби како лосос, скуша, сардина и пастрмка се богати со омега-3 масни киселини кои играат клучна улога во чувствителноста на инсулин и намалување на воспалението. Омега-3 масните киселини помагаат во одржување на здрави нивоа на шеќер во крвта и ги поддржуваат напорите за слабеење. Покрај тоа, овие масти придонесуваат за здравјето на срцето со намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести, што е особено корисно за луѓето со дијабетес.
Грчкиот јогурт е храна богата со хранливи материи која поддржува губење на тежината и помага во стабилизирање на нивото на шеќер во крвта. Грчкиот јогурт има висока содржина на протеини, што ја зголемува ситоста и го намалува внесот на калории. Исто така, содржи пробиотици, кои го промовираат здравјето на цревата и можат да помогнат да се намали отпорноста на инсулин.