Невролог тврди дека овој јаткаст плод помага во превенција на Алцхајмерова болест

Точка

10/05/2024

14:18

4.887

Големина на фонт

а а а

Врската помеѓу исхраната и здравјето на мозокот е непобитна. Одредена храна е поврзана со поддршка на когнитивното здравје, додека друга може негативно да влијае на здравјето на мозокот.

Иако е невозможно да се спречи Алцхајмерова болест само со правилна исхрана, можеме да го намалиме ризикот со исхрана богата со хранливи материи здрави за мозокот.


Неврологот д-р Ана С. Нордвиг е исклучително запознаена со студиите кои проучуваат како исхраната може да игра улога во намалувањето на ризикот од Алцхајмерова болест. Ова ја поттикнало да вклучи еден специфичен вид јаткаст плод во нејзината исхрана.

Оревите се добар извор на незаситени масти и се одлични за здравјето на мозокот

Кога станува збор за намирниците за намалување на ризикот од Алцхајмерова болест, д-р Нордвиг вели да се даде предност на мононезаситените масти и да се сведат заситените масти на минимум. „Ова е клучно за да го обезбедите вашиот мозок со горивото што му е потребно за да напредува како што стареете“, вели таа за „Parade“.


Д-р Нордвиг истакнува дека сака да ги интегрира јаткастите плодови во нејзините оброци и меѓуоброци бидејќи тие се добар извор на мононезаситени масти. „Оревите се одлични за здравјето на мозокот, но сите јаткасти плодови се одлични“, додава таа.

Освен што се добар извор на незаситени масти, оревите се богати и со антиоксиданти, особено со витамин Е и полифеноли. Антиоксидантите помагаат во спречување на хроничните воспаленија во мозокот, што помага да се намали ризикот од Алцхајмерова болест.



Спонзорирани линкови

Маркетинг