Од сладок компир до сирење: Пет намирници во кои се колнат најстарите луѓе во светот

Точка

26/02/2024

09:53

7.555

Големина на фонт

а а а

Сините зони се региони во светот во кои луѓето живеат најдолго. Иако генетиката игра улога во тоа колку долго ќе живееме, експертите за долговечност веруваат дека исхраната е исто така важна.

Сините зони ги вклучуваат Окинава во Јапонија, полуостровот Никоја во Костарика, Икарија во Грција, Сардинија во Италија и Лома Линда во Калифорнија. Во својата книга „How Not to Age“, гуруто за долговечност д-р Мајкл Грегер, ги советува читателите да јадат како жителите во сините зони ако сакаат да живеат долго.

Исхраната на најдолговечните луѓе вклучува многу зеленчук, овошје, мешунки, семки и житарки, а ние одбравме 5 намирници кои вреди да ги додадете во менито.

Сладок компир

Окинава во Јапонија има 68 стогодишници на секои 100.000 жители. Исхраната на жителите е богата со скробни јаглехидрати, како што се сладок компир или батат. Тој е преполн со антиоксиданти, сложени јаглехидрати, влакна и хранливи материи како бета-каротен.


Тиква

Тиквата доминира во исхраната на локалното население на полуостровот Никоја во Костарика. Тиквата е добар извор на сложени јаглехидрати, како и витамин А, магнезиум и калиум.

Пекорино сирење

Жителите на Сардинија обожуваат сирење. Пекорино сирењето е слично на пармезанот, но се прави од овчо, а не од кравјо млеко. Можете да го изрендате и да го посипете врз минестроне супата што ја јаде најдолговечното семејство на светот секој ден.


Црноок грав

Во Икарија, Грција, црноокиот грав е главен производ, преполн со протеини и микронутриенти.

Бадеми

За здрав меѓуоброк, јадете бадеми, како 100-годишниците во Лома Линда, Калифорнија. Бадемите се преполни со антиоксиданти, витамин Е, протеини и влакна. Препорачаната големина на порција е една шака.



Спонзорирани линкови

Маркетинг