Шокантна сцена на дното на Атлантикот: Остатоците од бродот “Титаник“ полека исчезнуваат – причината е неверојатна!

Точка

24/08/2019

14:00

7.401

Големина на фонт

а а а

Првпат во последните 14 години, организирана е нуркачка мисија кон остатоците од бродот Титаник кој повеќе од 100 години лежи на дното на Алтантикот.

Нуркачите откриле дека поради силните океански струи, корозијата од солта и бактериите која го разградува железото, остатоците од бродот Титаник исчезнуваат.

Најголемо пропаѓање забележано е на бочните страни каде што се наоѓале офицерските кабини.

„Капетановата када за капење која јасно се гледала, една од најдрагите слики на ентузијастите сега повеќе не е таму“ – изјавил историчарот Паркс Стефенсон специјализиран за Титаник.

Во текот на нуркањето истражувачите утврдиле дека на остатоците од Титаник се создадени суштества што само по себе е многу интересно затоа што станува збор за црни длабочини на кои температурите се на точка на смрзнување и ненормален притисок во кои животот сепак напредува.

„На остатоците од Титаник се наоѓаат микроби кои продираат во железото и ја ослабнуваат неговата структура... Веруваме дека тоа е најголемиот фактор за пропаѓањето на Титаник

Титаник е повеќе од 100 години на дното од морето по ударот во санта мразот на своето прво патување од Саутемптон до Њујорк во 1912-та година. На најголемиот патнички брод во тоа време животот го загубиле околи 1.500 патници.

Местото на кое што потона Титаник откриено е во 1985-та година, а една гдина подоцна организирана била првата нуркачка мисија.
Спонзорирани линкови

Маркетинг